Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wijziging in de BKR-registratie, moet ik me zorgen maken?

Wijziging in de BKR-registratie, moet ik me zorgen maken?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 10 jan 2017

Wijziging in de BKR-registratie, moet ik me zorgen maken?

Geldzaken en Sociale zekerheid Consument en geld

Geschreven door mr. Lauraine Tanorie

Per 1 december 2016 zijn er wijzigingen in de BKR-registratie doorgevoerd. Op 1 januari 2017 zijn er opnieuw een paar dingen veranderd. Wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen voor jou? En wat betekent een BKR-registratie nu eigenlijk? JuroFoon zet het voor je op een rijtje.

BKR-registratie, dat is toch alleen voor wanbetalers?
Dit is een veelvoorkomend misverstand. Een BKR-registratie heeft vaak een negatieve associatie, maar hoeft dit helemaal niet te zijn. Zodra je bijvoorbeeld een lening afsluit, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Maar ook als je een creditcard hebt waarbij je in meerdere termijnen kunt terugbetalen, iets op afbetaling koopt, een telefoonabonnement met smartphone afsluit of via private lease je auto rijdt, wordt dit doorgaans vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR. Overigens worden creditcards waarbij je het bestede bedrag binnen 30 dagen moet terugbetalen niet geregistreerd.

Kredietverstrekkers, zoals banken en postorderbedrijven, zijn verplicht elke lening aan te melden bij het BKR. Dit zijn positieve registraties. Alleen een hypotheek wordt pas gemeld als er een achterstand is. De meeste mensen in Nederland zijn BKR geregistreerd. Als jij altijd netjes op tijd betaalt, blijft de registratie positief. Voldoe je niet meer aan je betalingsverplichtingen en ontstaat er een achterstand, dan wordt je registratie negatief. Andere kredietverstrekkers kunnen dan zien dat jij je verplichtingen niet nakomt.

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?
De registratie is van invloed als je een nieuwe lening of een nieuw krediet wil aangaan. Kredietverstrekkers zijn namelijk verplicht om je te toetsen en te kijken welke leningen je al hebt afgesloten. Ook kunnen zij zien of je netjes betaalt, of dat er een betalingsachterstand is. Zo kunnen zij inschatten hoe je er financieel voor staat en besluiten of je de gevraagde lening wel of niet krijgt. Op deze manier wordt voorkomen dat je onbeperkt leningen kunt afsluiten, met het risico dat je dit uiteindelijk niet meer kunt terugbetalen. Heb je alleen positieve registraties, dan hoeft dat geen belemmering te zijn om een nieuw krediet te krijgen. Wel kan dit van invloed zijn op de hoogte van het krediet. Met een negatieve registratie kan het erg moeilijk worden om een nieuw krediet te krijgen. De BKR-registratie heeft ook gevolgen als je een huis wil kopen en daarvoor een hypotheek wil afsluiten. Jouw kredieten hebben namelijk invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Wijziging kredietregistratie
Sinds 1 december 2016 delen kredietverstrekkers meer kredietinformatie. De registratiegrenzen zijn naar beneden bijgesteld, waardoor kleinere kredieten met een kortere looptijd geregistreerd worden. De volgende kredieten worden geregistreerd:

  • meer dan € 250,- (dit was meer dan € 500,-);
  • met een looptijd van meer dan 1 maand (dit was meer dan 3 maanden);
  • voor alle overeenkomsten (hier gold voorheen een bovengrens voor).

Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het kredietstelsel weer aan te laten sluiten bij de actuele wet- en regelgeving. Bovendien is er met meer registratie sneller inzicht in het opstapelen van kleine schulden, en kunnen mensen met schuldproblemen eerder geholpen worden.

Ook rekening met rood staan wordt geregistreerd
Door de wijzigingen worden kredieten dus eerder geregistreerd. Dit geldt voor alle soorten krediet, zoals een creditcard of shoptegoed. In de praktijk betekent dit onder andere dat rekeningen met de mogelijkheid om rood te staan geregistreerd worden, ook als je hier geen gebruik van maakt. De meeste van deze rekeningen behoren namelijk tot de kredieten van meer dan € 250 met een looptijd van meer dan 1 maand. Het is afhankelijk van je bank of je ook rood kunt staan voor een lager limiet dan € 250. Heb jij dus bijvoorbeeld een rekening met een limiet van € 500 om rood te staan, dan is dit sinds 1 december 2016 BKR-geregistreerd.

Wijziging hypotheken
Per 1 januari 2017 zijn er 2 veranderingen doorgevoerd die betrekking hebben op hypotheken. Vanaf deze datum worden hypotheken geregistreerd bij een betalingsachterstand van meer dan 3 maanden. Voorheen was dit 120 dagen, wat betekent dat er dus eerder een achterstandsmelding wordt gedaan. Daarnaast krijgen restschulden op hypotheken een aparte registratiecode bij het BKR.

Wat betekent dit voor mij?
Ook deze nieuwe registraties zijn van invloed op de hoogte van de leningen en hypotheek die je kunt krijgen. Doordat kleinere kredieten eerder geregistreerd worden, kan dit betekenen dat je minder kunt lenen en minder hypotheek kunt krijgen. Vooral als je op het punt staat om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, kan het dus verstandig zijn om bijvoorbeeld je limiet om rood te staan op te zeggen of te verlagen. Bovendien is het van belang nog beter beter op te letten dat je geen betalingsachterstand bij je hypotheek oploopt, omdat dit eerder negatief geregistreerd wordt.

De nieuwe regels voor registratie hebben ook een positieve kant. Als jij namelijk enkel positieve registraties hebt, dan ziet een kredietverstrekker dat je netjes betaalt en je verplichtingen dus prima aankunt. Dat is uiteraard een pluspunt bij het verkrijgen van een nieuwe lening of krediet.

Heb jij nog vragen over de BKR-registratie? Wil je weten wat de gevolgen voor jouw persoonlijke situatie zijn? Neem gerust contact met ons op via 0900-1411 of via ons contactformulier

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

. Onze juristen staan je graag te woord en voorzien je van advies.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

24 mrt 2017

Redactie JuroFoon
Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

Je hebt bij de dealer een mooie nieuwe auto uitgezocht, maar op het moment dat je deze echt wil kopen, blijken er opeens extra kosten voor het rijklaar maken in rekening gebracht te worden. Of je stuit bij het...

De stofzuiger kan het toch niet!

13 mrt 2017

Redactie JuroFoon
De stofzuiger kan het toch niet!

Je koopt een product met een specifieke reden, bijvoorbeeld de nieuwste stofzuiger die krachtig genoeg is om die vervelende hondenharen uit je tapijt te zuigen. De verkoper verzekert je dat dit model daarvoor de...

5 prangende vragen bij buitenlandse online aankopen

13 mrt 2017

Redactie JuroFoon
5 prangende vragen bij buitenlandse online aankopen

We krijgen regelmatig vragen van onze bellers over aankopen via een buitenlandse webwinkel. De meest gestelde vragen hebben wij voor je op een rij gezet en voorzien van antwoord.