Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wijzigingen gesubsidieerde rechtsbijstand

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 15 jul 2013

Particulieren overheid

OverheidHeb je onvoldoende inkomen en vermogen en heb je de hulp van een advocaat nodig, dan kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel toevoeging genoemd. Als er een toevoeging wordt verstrekt, dan dien je nog wel een eigen bijdrage te betalen.

Nu kan je nog zelf bepalen of je voor een toevoeging naar een advocaat gaat, of eerst naar het Juridisch Loket. Maar dat gaat veranderen. Binnenkort moet iedereen die een toevoeging wil zich eerst melden bij de eerstelijns rechtshulp. Daar wordt vervolgens beoordeeld of rechtsbijstand noodzakelijk is. De nieuwe werkwijze moet een eenvoudige afdoening van zaken bevorderen en het aantal toevoegingen verminderen.

Eigen verantwoordelijkheid
Advocatenbijstand wordt dus pas vergoed als je kunt aantonen dat deze echt noodzakelijk is. Dat past bij de eigen verantwoordelijkheid die van een rechtzoekende mag worden verwacht, aldus de overheid. Dit moet onnodig procederen zoveel mogelijk voorkomen en alternatieve oplossingen, zoals rechtshulp via een rechtsbijstandverzekering, bevorderen.

De procedure straks is dat in iedere zaak eerst wordt gekeken naar je inkomen en vermogen, de aard en ernst van het juridische probleem, de beschikbaarheid van alternatieven en de mogelijkheid om zelf tot een oplossing te komen. Daarna wordt beslist of je voor een toevoeging in aanmerking komt.

Niet alle zaken
Het is de bedoeling dat bepaalde rechtsgebieden waarvoor een goed alternatief bestaat van het toevoegingstelsel wordt uitgesloten. Denk daarbij aan consumentengeschillen en huurgeschillen. Van belang hierbij is ook dat bij deze gebieden een jurist een prima alternatief is voor een advocaat.

Daarnaast wordt ook bij echtscheidingen het gezinsinkomen de basis voor de beoordeling of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Nu telt het inkomen van je ex-partner in principe niet mee.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Eigen bijdrage
Ook de eigen bijdrage wordt in een ander jasje gegoten. De huidige vijf inkomensgroepen gaan terug naar drie, gebaseerd op het sociaal minimum, het minimumloon en het inkomen daarboven (tot aan het maximum waarboven geen toevoeging wordt verstrekt). De laagste categorie betaalt straks 200 euro.

Voor de middelste en de hoogste categorie gaat het om respectievelijk 355 euro en 745 euro. Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem in de loop van volgend jaar in de praktijk wordt gebracht.

Wil je meer weten over gesubsidieerde rechtsbijstand, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Rechter baalt van subsidies voor onzinzaken
Lees ook: Geen advocaat meer nodig bij bedragen tot 25.000 euro
Lees ook: 5 Misverstanden over gesubsidieerde rechtsbijstand

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aftapwet, waardoor onder andere de AIVD meer bevoegdheden krijgt. Wat betekent dat voor jouw privacy? Mogen inlichtingendiensten nu zomaar al je e-mails lezen?

Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

De schoolvakanties komen er weer aan en veel mensen gaan in deze periode met het hele gezin op vakantie. Helaas is het niet voor alle ouders mogelijk om in de schoolvakanties zelf ook verlof op te nemen. Maar wat...

Arbeidstijden van kinderen in Nederland

27 jun 2016

Redactie JuroFoon
Arbeidstijden van kinderen in Nederland

Op 12 juni 2016 was de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Door zo´n internationale dag in te stellen willen organisaties zoals International Labour Organization ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor...