Huurachterstand

Een huurachterstand kan vervelende gevolgen hebben voor de huurder. Wat kan een verhuurder dan zoal ondernemen?

De belangrijkste plicht die je hebt als huurder is dat je de huurprijs op tijd en volledig dient te betalen. Volgens de meeste huurovereenkomsten moet iedere maand de huurprijs voor de eerste van de maand zijn betaald. Doe je dit niet of te laat, dan kan de verhuurder maatregelen nemen.

Gevolgen huurachterstand

De verhuurder kan bij niet tijdige of onvolledige huurbetaling incassomaatregelen nemen. Bovenop de verschuldigde huur mag hij dan eventuele incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen.

Opzegging wegens huurachterstand

Daarnaast kan de verhuurder bij een hoge huurachterstand de huurovereenkomst opzeggen. Hij heeft hiervoor wel de toestemming van de rechter nodig. De rechter zal in de regel tot ontbinding van de huurovereenkomst overgaan, indien de achterstand 3 maanden of meer bedraagt. Stelselmatig te laat betalen kan eveneens tot gevolg hebben dat de huurovereenkomst wordt opgezegd.

Populaire nieuwsartikelen

Samenwonen: met of zonder samenlevingscontract?

  • 04-02-16
  • 7 reacties

Met Valentijnsdag in het vooruitzicht hangt de liefde in de lucht. Het is dan ook niet gek dat veel stelletjes besluiten te gaan samenwonen. Alles bekijkend door een roze bril kan er weinig misgaan. Toch is het verstandig een samenlevingscontract te sluiten. In de wet staan immers geen specifieke regels hoe samenwoners hun zaken moeten regelen als zij uit elkaar gaan.

lees meer

Samenwonen: met of zonder samenlevingscontract?

Bevriezing maximale huurprijs voor sociale huurwoning

  • 26-01-16
  • 4 reacties

De zogenoemde liberalisatiegrens markeert de grens voor de maximale huurprijs voor sociale huurwoningen. Sinds vorig jaar ligt de liberalisatiegrens op 710,68, welke per 1 januari 2016 voor het eerst is bevroren. Deze bevriezing zal een periode van drie jaren in beslag nemen.

lees meer

Bevriezing maximale huurprijs voor sociale huurwoning

WOZ-waarde en bezwaar maken

  • 07-01-16
  • 1 reacties

Als eigenaar van een onroerende zaak, zoals een woning of een bedrijfspand, krijg je elk jaar weer opnieuw te maken met de WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin schat de gemeente de waarde van jouw onroerende zaken, hetgeen de basis vormt voor diverse belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting.

lees meer

WOZ-waarde en bezwaar maken

Meer nieuwsartikelen

Deel deze pagina:

Juridisch advies nodig?

0900-1411

90 cpm max 30 euro voor niet-leden

088-1411000

lokaal tarief voor leden

  • Deskundig en eerlijk advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Elke werkdag van 8:00 tot 20:00

Stel een juridische vraag

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?