Erven (2): aansprakelijk voor schulden van overleden zus?

05-05-2009 | 5 reacties

‘Mijn zus, die onlangs is overleden, had een huurhuis. Net als mijn broer, ben ik door de verhuurder aansprakelijk gesteld voor de herstelkosten van de huurwoning. Omdat mijn zus geen geld had, hebben we verder geen stappen ondernomen wat betreft de erfenis. Kan de verhuurder nu die kosten op ons als erfgenamen verhalen?’

Stel een juridische vraag
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Antwoord:

Ja, dat is inderdaad mogelijk. Als erfgenaam ben je namelijk verantwoordelijk voor schulden van je overleden zus, als je de erfenis niet hebt verworpen of beneficiair hebt aanvaard. In die twee gevallen, kan je namelijk niet voor schulden van de erflater worden aangesproken. De erfenis verwerpen of beneficiair aanvaarden doe je in een verklaring bij de rechtbank in het arrondissement waar je zus haar laatste woonplaats had. Hier zijn kosten aan verbonden.

Verschillen
Als je de erfenis verwerpt, heb je nergens recht op en ben je eigenlijk nooit erfgenaam geweest. Als je de erfenis beneficiair aanvaardt, heb je alleen recht op de erfenis als er na aftrek van schulden iets overblijft. Bij aanvaarding, accepteer je de erfenis, ongeacht of er schulden zijn.

Aanvaarding
Totdat je de verklaring van verwerping of beneficiaire aanvaarding hebt, wordt je verondersteld de erfenis te hebben aanvaard. Dat betekent dat een schuld van de overledene aan de verhuurder ook in de erfenis valt, en dus door jou betaald moet worden. Als je op zo’n moment alsnog de erfenis wilt verwerpen of beneficiar wilt aanvaarden om de schuld niet te hoeven betalen, dan is het maar de vraag of dat dan nog gaat lukken. Je hebt hier namelijk de toestemming van de rechter voor nodig.

Feitelijke handelingen
Als je nog niets hebt gedaan, waaruit afgeleid kan worden dat je de erfenis hebt aanvaard, dan is er nog een kleine kans dat je alsnog kunt verwerpen. Echter, door bepaalde handelingen te doen, kun je achteraf niet meer verwerpen of beneficiair aanvaarden. Als je bijvoorbeeld zaken uit de inboedel hebt weggenomen of weggegeven, of in de auto van de erflater hebt gereden, dan zijn dat handelingen waaruit afgeleid kan worden dat je de erfenis hebt aanvaard. Je zit dan helaas ook aan de schulden van de erfenis vast. 

Tip: leg de verklaring van verwerping of beneficiaire aanvaarding zo spoedig mogelijk af, het liefste voordat eventuele schuldeisers van de erflater zich bij je melden.

Heb je vragen over erfrecht, neem dan contact met ons op.

Lees ook: Erfenissen steeds meer bron van ruzie

Bron: Rechtbank Alkmaar, sector kanton, 23 april 2009, LJN BI1984

juridische vraag stellen Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Deel deze pagina:

Reacties

Edith | 21.01.10 | 12:43

Ik begrijp dat ze aansprakelijk is voor de schulden als ze niet heeft verworpen. Maar is ze dan voor de volledige schuld aansprakelijk? Mijn inziens is zij dan voor haar erfdeel aansprakelijk en niet voor het volledige bedrag toch?

Masja | 21.01.10 | 18:48

Ik vind deze ook niet helemaal duidelijk. Moet je in alle gevallen zelf dan actie gaan ondernemen als er iemand overlijdt waarvan jij mogelijk erfgenaam bent (bijvoorbeeld omdat je familie bent), ook al heb je daar niet om gevraagd?

Lieve | 13.03.10 | 11:25

Kan er al afstand gedaan worden van erfrechten, voordat het familielid is overleden? Of dient deze actie (verwerping of anders benificiar aanvaarden) direct na overlijden aangezet te worden?

Piet | 16.05.11 | 15:04

Tot in welke graad van verwantschap geldt dit?

Ik heb wel 100 verwanten en er zal er zeker wel eens eentje ovrelijden met grote schulden!

Moet ik volgens de Ned wetgeving ook schulden betalen van b.v. een verre achterneef die in een ver land is overleden?

Hoe ver gaat dit?

Oedske | 19.09.13 | 23:46

Dat zou kunnen Piet, als blijkt, dat jij erfgenaam bent. Als de verre neef geen levende verwanten heeft die minder graden zijn bloedverwant zijn. Waar die neef woonde doet niet ter zake, zijn schuldeisers weten je vast uiteindelijk te vinden.

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Auteursrecht JuroFoon

Het overnemen van artikelen is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van JuroFoon. Lees meer over de voorwaarden.