Ouders en recht (52): Zelf de ouderlijke macht opgeven?

13-01-2010 | 2 reacties

Kun je als ouder er ook zelf voor kiezen om uit de ouderlijke macht gezet te worden?

Vaker dan je zou denken krijgen onze juristen deze vraag voorgelegd. Het antwoord is simpel: dat is niet mogelijk. Naar de achterliggende reden waarom een ouder dat zou willen, kan men alleen maar gissen. Als het echter te maken heeft met de verantwoordelijkheid van een ouder om (financieel) te zorgen voor zijn kind, dan komt zo’n ouder bedrogen uit.

Onderhoudsplicht
Ouderlijke macht (gezag) staat namelijk helemaal los van de onderhoudsplicht van een ouder. Je hoeft geen gezag over je kind te hebben of juridisch ouder te zijn om toch de plicht te hebben je kind te onderhouden. Het enige dat voor deze onderhoudsplicht nodig is, is dat je het kind op de wereld hebt gezet.

Bordeel
Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de man die naar een bordeel ging en negen maanden later vader werd. Deze man moest gewoon alimentatie betalen. Waarom? Omdat hij (vrijwillig) een kind had verwekt. Weliswaar was zijn 'daad' niet gericht op het verwekken van een kind, maar met een dergelijke daad neem je wel het 'risico' dat er een kind wordt verwekt. Gevolg was dat hij kinderalimentatie moest betalen.

Ontheffing en ontzetting
Om terug te komen op de vraag: wie kan er dan wel voor zorgen dat een ouder uit de ouderlijke macht wordt gezet? De wet kent twee mogelijkheden om één of beide ouders de ouderlijke macht te ontnemen: ontheffing en ontzetting.

Ontheffing vindt plaats als de ouder wel voor het kind wil zorgen, maar daartoe niet goed in staat is. Ontzetting gebeurt als de ouder misbruik maakt van de ouderlijke macht of als er sprake is van grove verwaarlozing van het kind. Ontheffing kan alleen verzocht worden door de Raad voor de Kinderbescherming en het openbaar ministerie. Deze zijn tevens bevoegd om ontzetting te verzoeken, net als de andere ouder en een bloed- of aanverwant tot en met de vierde graad.
Wil je meer weten over de rechten en plichten van ouders, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Hoe krijg ik als vader gezag over mijn kind?

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (2)

AdVader | 16.02.11 | 12:53

gissen dat centjes de reden zouden zijn is wel weer erg gemakkelijk, veel vaders willen de eer aan zichzelf houden en niet figureren in een vuil spelletje, accepteren niet gedisqualificeerd te worden tot hardwerkende betalende verantwoordelijke pretpapa, scheiden is kindmishandeling, de scheidende ouder is ongeschikt en zou juist niet moeten worden beloond!

MoederGer | 15.08.15 | 13:16

Als jurist en als moeder van een 16jarige uit huis geplaatste zoon kan ik aangeven dat psychiatrische problematiek vaak de reden is. Ook al is het kind uit huis geplaatst als dat is om redenen buiten de ouders om dan houden de ouders het volledige gezag, Ook als de relatie volledig verstoord is of niet mogelijk is. Hulpverleners kunnen alleen handelen met toestemming van ouders. Als ouders en kind een ernstig verstoorde relatie hebben is dat voor alle partijen en dus ook de hulpverlening lastig werken. Als ouder wil je geen ruzie meer met jouw kind en je moet vaak besluiten over zaken die niet tot de ouderlijke expertise behoren. Daarom dus willen ouders er soms van af. En dat staat volledig los van de onderhoudsplicht.

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen