Meeste huurders recht op 5327 euro verhuisvergoeding

05-03-2010 | 2 reacties

Niet alleen huurders van woningcorporaties, maar ook huurders van particulieren hebben recht op een vergoeding van minimaal 5327 euro bij een gedwongen verhuizing wegens renovatie of sloop.

Huurders van woningcorporaties hadden al recht op een bijdrage in de verhuis- en inrichtingskosten, maar nu geldt de verhuiskostenvergoeding ook voor huurders van particulieren. Het moet wel gaan om een noodzakelijke verhuizing als gevolg van renovatie of sloop. De verplichte bijdrage van de verhuurder bedraagt minimaal 5327 euro.

Zelfstandige woning, woonwagen en standplaats
Niet alleen een huurder van een zelfstandige woning heeft recht op de vergoeding, ook een huurder van een woonwagen of standplaats komt ervoor in aanmerking. Een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegang, waarbij de was- en kookgelegenheid en het toilet niet gedeeld worden met andere bewoners. Onzelfstandige woningen zijn bijvoorbeeld kamers in studentenwoningen en verzorgings- of verpleeghuizen.

Opzegging of voortzetting huurovereenkomst?
De regeling geldt zowel voor noodzakelijke tijdelijke verhuizing waarbij de huurovereenkomst wordt voortgezet, als voor noodzakelijke definitieve verhuizing waarbij de huurovereenkomst wordt beindigd.

Renovatie of onderhoud?
Onderhoud en renovatie zijn niet hetzelfde. Dit onderscheid is wel van belang omdat de verhuiskostenvergoeding bij renovatie wel en bij onderhoudswerkzaamheden niet verplicht is. Renovatie is het gedeeltelijk vernieuwen van de woning door veranderingen aan te brengen. Het kan ook gaan om sloop waarna op dezelfde plek een nieuwe woning wordt gebouwd. Bij (groot) onderhoud gaat het om herstel of vervanging van delen van de woning waarbij het wooncomfort gelijk blijft.

Toestemming niet vereist
Het is niet vereist dat je toestemt als je verhuurder het huurwoningcomplex wil renoveren. Wel moet hij deze renovatie schriftelijk aan de huurders voorstellen. Bij zo'n voorstel kun je naast de verhuiskostenvergoeding aanspraak maken op vermindering van de huurprijs, op ontbinding van het huurcontract of op schadevergoeding.

Schadevergoeding
Mocht je schade lijden door de renovatie die niet (volledig) gedekt wordt door de verhuiskostenvergoeding, dan kun je een schadevergoeding proberen te krijgen. Deze komt dan bovenop de verhuiskostenvergoeding.

Schema recht op verhuiskostenvergoeding 
Je hebt recht op een verhuiskostenvergoeding als:

  • je een zelfstandige woning, woonwagen of standplaats huurt; en
  • je gedwongen wordt tot verhuizing door de verhuurder; en
  • er een renovatie of sloop gaat plaatsvinden.

Wil je meer weten over de verhuiskostenvergoeding, neem dan contact op met n van onze juristen.

Lees ook: 'Verplichte verhuizing bij onderhoud of renovatie huurwoning?

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (2)

mwisselink@ziggo.nl | 16.03.10 | 15:26

Graag info over vergoeding voor tegen mijn zin grote renovatie - ongemakken en lawaai van slopen en boren voor lange tijd, 1 a 2 maanden. Auto kan dan ook niet meer op parkeerplek voor het huis vanwege containers (veel lawaai ook door ingooien van stenen en grote plangen enz. In hoeverre is er evt. schadevergoeding ?

Bij voorbaat mijn dank. M. Wisselink te Amstelveen.

Piet van Hapert | 25.08.10 | 19:02

Mijn woning wordt binnenkort afgebroken. Exacte datum weet ik niet. Ik heb samen met mijn LAT relatie een woning gekocht die nog opgeknapt moet worden. Om eea goed te regelen willen wij een samenlevingscontract maar dan moet ik alvast in de toekomstige woning ingeschreven staan. Heb ik toch recht op de verhuisvergoeding als ik huurder ben maar niet meer ingeschreven sta?

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen