Ouder en recht (58): Uithuisplaatsing in belang van de ouder

27-08-2010 | 11 reacties

Een kind kan uit huis geplaatst worden als dat in het belang van het kind is, maar ook als dat in het belang van de ouder is.

Als een ouder de zorg voor zijn kind(eren) niet meer aankan en de ontwikkeling van het kind in gevaar komt, dan kan de kinderrechter het kind onder toezicht stellen. In principe blijft het kind tijdens de ondertoezichtstelling thuis wonen. Als het voor zijn verzorging en opvoeding echter noodzakelijk is, kan de rechter het kind uit huis plaatsen. Het kind komt dan in een tehuis of pleeggezin. In de volgende zaak is het niet alleen het kind, maar ook de ouder die beschermd moet worden door de uithuisplaatsing.

Ondertzoezichtstelling Martijn
De kinderrechter had in juni van dit jaar aan Bureau Jeugdzorg een machtiging verleend om de 14-jarige Martijn uit huis te plaatsen voor zes maanden. De moeder van Martijn was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem. De ouders van Martijn waren uit elkaar gegaan toen hij één jaar oud was. Sindsdien verbleef hij bij zijn moeder, die alleen het gezag heeft. Tussen de vader en Martijn is er geen contact. In 2007 werd Martijn onder toezicht gesteld.

Argumenten voor uithuisplaatsing
Martijn zou bij de uithuisplaatsing niet samen met zijn moeder in een gezinshuis worden geplaatst. Dat wilde de moeder niet. Ze wilde alleen meewerken als moeder en kind samen zouden blijven. Martijn wilde ook dat ze samen bleven. Bureau Jeugdzorg (BJZ) meende dat Martijn eerst - letterlijk en figuurlijk - los gemaakt moest worden van zijn moeder en daarna door behandeling sterker gemaakt moest worden. Volgens BJZ was het uit elkaar halen van moeder en zoon minder schadelijk voor Martijn dan het laten voortduren van de huidige situatie. BJZ heeft daarbij benadrukt dat Martijn geen stoornis had. 

Symbiotische relatie moeder en zoon
Volgens het hof speelde er, naast de symbiotische relatie tussen moeder en zoon, ook een gezagsprobleem. Niet de moeder, maar Martijn bepaalde thuis wat er gebeurde. Ook na meerdere trajecten te hebben doorlopen, bleek de moeder onvoldoende in staat veranderingen daadkrachtig en consequent door te voeren. Zo was er vanaf het moment dat Martijn naar school ging, sprake van regelmatig schoolverzuim zonder goede reden.

Zo had Martijn in een periode van acht weken totaal 121 uur verzuimd, waarvan 38 ongeoorloofd. De moeder wist ter zitting niet dat Martijn, die niet was overgegaan, niet meer op de HAVO-opleiding zou kunnen terugkeren. Daarnaast kon zij niet aantonen dat zij actief bezig was met het bestrijden van het overgewicht van Martijn. Ook van andere problemen was ze niet op hoogte.

Uithuisplaatsing Martijn
Het ontbrak de moeder aan gezag, kracht en doorzettingsvermogen om, tegen de wil van haar zoon, de beslissingen te nemen die in zijn belang zijn. De moeder leek Martijn erg nodig te hebben, hetgeen Martijn belemmerde om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Het gerechtshof bepaalde daarom dat Martijn voorlopig – alleen – uit huis geplaatst zou worden.

Wil je meer weten over je rechten en plichten als ouder, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Ouders en recht (46): Kind wil zelf uit huis geplaatst worden

Bron: Gerechtshof Leeuwarden, 17 augustus 2010, LJN BN4684

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (11)

almonita | 02.09.10 | 21:40

De argumenten staan vol met psychobabbel. Noch de moeder noch het kind wilde de uithuisplaatsing. Bij een kind van 14 jaar is het beste dat je aan overgewicht kunt doen: niets. Vooral niets dat afbreuk doet aan zijn zelfvertrouwen. Wanneer het kind zelf gemotiveerd is af te vallen, zal hij dat doen. Dwang werkt averechts. De bemoeizucht van de (nep)hulpverlening heeft dit gezin alleen geschaad. Waarschijnlijk wordt de zoon nu ook nog tegen zijn wil gedrogeerd waardoor hij voorgoed verprutst is.

Maud Oortwijn | 14.09.10 | 6:09

Klinische psychologie is een pseudowetenschap, die niet gebaseerd is op feiten, maar op overtuigingen, vergelijkbaar met astrologie. Kortom, af en toe zullen er interessante inzichten uit voort vloeien, maar het is net zo vaak complete onzin. Helaas hebben psychologen in onze maatschappij een grote invloed, e.g. sollicitaties, arbodiensten, gerechtelijke procedures, jeugdzorg etc. Nu zullen er psychologen zijn die beschikken over veel mensenkennis en die wel degelijk een positieve bijdrage leveren. Echter, een deel van de psychologen verzint de grootst mogelijke onzin en verkondigt deze als wetenschappelijke feiten. Helaas zijn er mensen die deze onzin klakkeloos aannemen, uit domheid, een blind geloof in expertise, of, en dat gebeurt vaak, omdat het wel uitkomt.

Klinische psychologie is geen wetenschap, maar een overtuiging over wat een goede manier is om met problemen in het leven om te gaan. Deze overtuigingen zijn niet bewezen en de positieve effecten van therapie zijn nooit aangetoond. Als een mens vertrouwen heeft in een psycholoog en ervoor kiest om hier tijd en energie in te steken, prima. Maar laten we ophouden met psychologen een andere status te geven dan deze. Dat past niet in een rechtstaat. Bovenstaande is hier opnieuw een voorbeeld van. Een 14-jarig kind wordt hier zonder reden behandeld als de eerste de beste zware crimineel.

Almon | 12.11.10 | 5:34

Ik ben het met beide bovenstaande reactie eens.

Wanneer grijpt de politiek eindelijk in en gaat met een hele grote bezem door de GGZ-sector? Het merendeel maakt mensen niet gelukkiger en sterker, maar zwakker, ongelukkiger en hulpeloos.

Een mens is beter af zonder (nep)hulp. Als je iets meemaakt, doe dan de gordijnen dicht en zorg dat de (nep)helpers er niet achter komen, want gegarandeerd wordt je tot in einde der tijden achtervolgt door de ellendige (nep)hulpverleners, op zoek naar werk. Den Haag, doe iets voor we als land naar de verdommenis gaan.

moeke | 12.04.11 | 8:03

Het artikel dat ik net las, lijkt wel heel sterk op die van mij. Alles klopt, zelfs de leeftijd van de zoon en de reactie van jeugdzorg.

Tot nu toe woont mijn zoon nog bij mij maar tenzij je weet hoe zon hell is, kan t moeilijk beschrijven.

Nederland doet geen moer om het recht te zetten en dat zal ook nooit gebeuren.

Marijke | 06.12.12 | 19:45

Al vluchten de kinderen uit huis, vanwege mishandeling moeder, vader komt niet in beeld, jongste uit huis geplaatst, oudste wil ook naar vader, ondanks dat vader door jeugdzorg een stabiel persoon genoemd word, krijgt hij geen kans. Mag tot uitspraak zijn kinderen helemaal niet meer zien, wel krijg je rapport binnen waarop staat dat de jongste huilbuien en driftaanvallen heeft, maar ze snappen niet dat dat komt omdat ze vader niet meer mag zien. De mensen van wie je houd moet je zo ver mogelijk weghouden, zelfs de kaarten en gedichtjes die je stuurt, verdwijnen in de map bij jeugdzorg. Alles in belang van kinderen. Nee die bonussen zijn wel heel belangrijk en voor pleegouders de vergoeding, als die zou worden gehalveerd is er geen pleegouders meer en kunnen kinderen gewoon hun vader of moeder zien. Hoe traumatische is dit voor de kinderen, een bedroefde oma.

Ruben | 27.12.12 | 14:52

Hallo, ik ben zelf ook 14 en wil zo snel mogelijk het huis uit. Heb problemen met ouders, vechtpartijen.. ik heb het idee dat ik helemaal overbodig ben hier. het enige wat ik hier thuis heb is een spel da ik al 5x heb uitgespeeld.. ik mag nix anders. elke x als ik het vraag mag ik nix.. terwijl mijn zusje (pas 9) 5 tonnen vol heeft met speelgoed en dingen die zei kan doen voor dr vermaak. Heeft iemand nummer wat ik kan bellen zodat ik voor n tijdje (jaar ofzo) het huis uit kan ?!

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen