Boetes (13): maximaal 1 parkeerboete?

01-11-2010 | 0 reacties

'Ik heb mijn auto een paar dagen op een parkeerplaats laten staan zonder een kaartje te kopen. Nu heb ik voor elke dag een aparte boete gekregen. Mag dat?'

Stel een juridische vraag
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Antwoord:

Ja, als je je auto parkeert op een plek waar je moet betalen en je koopt geen parkeerkaartje, dan mag de gemeente voor elke dag onbetaald parkeren een parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) opleggen.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting bestaat uit een klein bedrag aan nageheven parkeerbelasting en een verhoudingsgewijs groot bedrag aan boetekosten. De gemeente kan per kalenderdag slechts eenmaal een naheffingsaanslag parkeerbelasting (strikt genomen alleen de boetekosten) in rekening brengen als een auto zonder geldig parkeerkaartje op dezelfde parkeerplaats geparkeerd blijft staan. Als je echter meerdere dagen je auto onbetaald geparkeerd laat staan, dan kun je dus voor elke dag een boete krijgen.

Meerdere malen gestraft?
Anders dan in het strafrecht, waar je niet twee keer voor hetzelfde strafbare feit een straf kunt krijgen, geldt hierbij dat de kosten geen sanctie zijn, maar kosten die worden gemaakt voor het opleggen van de naheffingsaanslag. Op die manier mogen dus elke kalenderdag dezelfde kosten voor hetzelfde feit in rekening worden gebracht.

Als je meer wil weten over parkeerboetes, neem dan contact op met één van onze juristen. 

Lees ook: Boete voor vasthouden mobiel tijdens het rijden?

Bron: Rechtbank Amsterdam, 20 maart 2008, LJN BN3266

juridische vraag stellen Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Deel deze pagina:

Reacties

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Auteursrecht JuroFoon

Het overnemen van artikelen is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van JuroFoon. Lees meer over de voorwaarden.