Boetes (19): parkeerboete gekregen op vakantie?

02-08-2011 | 3 reacties

Ook als je in Duitsland of Frankrijk te hard rijdt, kun je een boete krijgen. Betaal je die niet, dan kan het CJIB bij je aankloppen. Wanneer mag het CJIB dit doen?

Sinds enkele jaren heeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de mogelijkheid om niet alleen Nederlandse verkeersboetes te innen, maar ook boetes die in sommige andere landen zijn opgelegd. Andersom is het ook mogelijk om Nederlandse boetes in het buitenland te innen.

Voorwaarde 1: wetgeving
Als het CJIB een buitenlandse boete wil innen, dan moet het land waar de overtreding is begaan, ook de betreffende Europese wet in zijn nationale wetgeving hebben opgenomen. Het gaat concreet om de volgende landen: Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, Spanje, TsjechiŽ en het Verenigd Koninkrijk.

Voorwaarde 2: minimumbedrag
Wanneer het CJIB in Nederland een boete wil innen, dan is dat pas mogelijk bij een opgelegd boetebedrag van minimaal 70 euro. Is het bedrag lager, dan kan het CJIB de boete dus niet innen.

Voorwaarde 3: onherroepelijke boete
Het CJIB kan alleen een buitenlandse boete in Nederland innen als het gaat om een onherroepelijke boete. Dat wil zeggen dat bezwaar of hoger beroep tegen het opleggen van de boete niet meer mogelijk is. Dit betekent dat je eerst bezwaar moet maken of beroep moet instellen en wel volgens de daarvoor geldende procedure in het betreffende land. Dit geldt ook als je via het CJIB voor het eerst op de hoogte wordt gesteld van de boete.

Je moet dus altijd eerst in de gelegenheid zijn gesteld om in het betreffende land bezwaar te maken of beroep in te stellen. Is dat niet het geval, dan mag de boete niet worden geÔnd. Gebeurt dat toch, dan kun je tegen de tenuitvoerlegging van de inning bezwaar maken bij de rechtbank te Leeuwarden.

Niet aangesloten bij regeling?
Is het land waar je de verkeersboete hebt gekregen niet aangesloten bij deze regeling, dan dien je er rekening mee te houden dat je in of vanuit dat land zelf verzocht wordt om de rekening te betalen. 

Wil je meer weten over verkeersboetes, neem dan contact op met ťťn van onze juristen.

Lees ook: Bezwaar en beroep (2): De CBR vorderingsprocedure

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (3)

Justme | 03.08.11 | 9:15

In Canada kun je politiek asiel krijgen op basis van de boete obsessie in de EU.

In dit soort artikellen wordt er dan standaard verwezen naar te hard rijden, maar er word ook op je gejaagt als je bijvoorbeeld je pas geboren kind niet binnen 3 dagen aangeeft bij de gemeente of als je je zorg premie niet kan betalen ook al is die laatste in strijd met de rechten van de mens. Der is in met name landen als Nederland en Duitsland een hele zieke bevel ist bevel cultuur ontstaan ze hebben dat dan vertaald naar het engels, en zeggen dan "zero tollerance", dat staat beter dan in het duits. Maar er zijn heel veel arme, zieke en minder gedreven mensen die op die manier crimineel gemaakt worden, niet omdat ze crimineel zijn maar omdat ze arm of ziek zijn. Maar goed dat is dus Nationaal Socialisme zoals dat beschreven werd door Hitler in Mein Kampf "het gevecht om het dagelijks brood vernietigt de zieke, de zwake en de minder gedrevenen." om op die manier een Ubermensch te creeren. De wetenschappelijke vergelijking gaat nog veel verder maar dan word mijn reactie wel erg lang. Indien u van mening bent dat deze vergelijking niet wetenschappelijk is te noemen, dan lees ik dat hier erg graag want ik zou heel erg graag ongelijk willen hebben in deze.

George Mir | 12.08.11 | 15:52

Het verhaal is er eentje waar te voor geplaatst kan worden categorie negatief; lijkt helaas niet op wetenschappelijke objectieve kijk op het leven en onze samenleving.

Justme | 18.08.11 | 14:56

Aan George Mir: Ik heb een vergelijking gemaakt, dat het niet positief is dat ben ik met je eens, persoonlijk vind ik dat er geen gelegenheid zou mogen zijn om zo een vergelijking te kunnen maken. Maar goed, weer leg het eens zou ik zeggen.

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen