Mag ik mijn medisch dossier inzien?

01-12-2011 | 0 reacties

Op basis van de wet heb je het recht op inzage van je eigen medisch dossier. Indien je zorgverlener inzage weigert, kun je een beroep doen op de rechter.Op basis van verschillende wettelijke regelingen heb je het recht om je eigen medisch dossier in te zien. Dit recht geldt als je 12 jaar of ouder bent. Je verzoekt dan je arts of andere zorgverlener schriftelijk om inzage in je medisch dossier. Je kunt alleen de medische gegevens opvragen die over jezelf gaan. Voor inzage van medische dossiers van anderen gelden andere regels.

Inzage familieleden en ouders
Daarnaast is het mogelijk om een familielid te machtigen om je medisch dossier in te zien.  Zonder deze schriftelijke machtiging is het niet mogelijk dat familieleden je dossier inzien. Een uitzondering geldt wanneer je nog geen 12 jaar bent. In dat geval hebben je ouders het recht om je medisch dossier in te zien.

Dit geldt overigens alleen voor ouders die het ouderlijk gezag hebben. Ouders zonder gezag kunnen deze informatie niet rechtstreeks opvragen, maar moeten zich laten informeren door de ouder met gezag. Ben je tussen 12 en 16 jaar oud, dan kunnen je ouders niet meer zonder je toestemming je dossier inzien.

Uitzondering inzagerecht
Een zorgverlener (of zorginstelling) mag een verzoek tot inzage slechts weigeren als de privacy van een ander in het geding komt. Dit is niet heel snel het geval. In principe kan een zorgverlener ook andere weigeringsgronden aandragen. Je kunt dan in eerste instantie een andere arts vragen om te bemiddelen. Levert dit niets op, dan wordt het tijd om juridische hulp in te schakelen. Met een beroep op de toepasselijke wetsregels kun je dan de rechter verzoeken om inzage in je medisch dossier.

Lees ook:  Recht op afgifte medisch dossier overledene?
Lees ook:  Toestemmingsvereiste bij medische behandeling

Bron: Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, Wet bescherming persoonsgegevens

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen