Maak bezwaar tegen WOZ-beschikking

24-01-2012 | 1 reacties

Het is verstandig om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking die huiseigenaren vanaf deze week krijgen toegezonden.
De gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van de lokale panden in een WOZ-beschikking, die onder meer van toepassing is bij de onroerende zaakbelasting en de inkomstenbelasting. Een te hoge waardering leidt tot een te hoge belastingaanslag. Het is daarom van belang dat je daartegen bezwaar kunt maken. Huizenbezitters krijgen de WOZ-beschikking vanaf deze week thuisgestuurd.

Zwaar weer
Sommige eigenaren zullen daar niet vrolijk van worden. Hoewel de huizenprijzen door de crisis zijn gedaald, betekent dit niet automatisch dat de belastingaanslag lager zal zijn. Hierdoor zijn huizenbezitters meer geld kwijt aan onroerendezaakbelasting dan ze hadden gerekend. Zo had de Vereniging Eigen Huis op basis van eigen onderzoek verwacht dat de gemiddelde WOZ-waarde in bijvoorbeeld Rotterdam zou dalen van 161.000 euro naar 157.800 euro. De eerste berichten over de nieuwe hoogte van WOZ-beschikkingen duiden echter op forse verhogingen

Bezwaar maken loont
Veel situaties kunnen de waarde van een woning drukken: een naastgelegen bordeelruzie met de buren, het voornemen om een school naast de woning te bouwen en een hoogspanningsmast op meters afstand van het huis. Als het huis aan een drukke weg ligt, dicht bij een kruispunt met verkeerslichten, dan heeft dat ook een waardedrukkend effect, aldus de rechtbank Breda onlangs.

In veel gevallen loont het daarom om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-beschikking. Het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn bij de gemeente. Als de gemeente het bezwaar niet gegrond verklaart, kun je in beroep naar de belastingrechter stappen.

Als je meer wil weten over beroep en bezwaar, neem dan contact op met één van onze juristen. 

Lees ook: Bezwaar en beroep (3): Te laat je bezwaarschrift ingediend?

Bron: Rechtbank, sector bestuursrecht, 24 januari 2012, LJN BV1614 (o.a.)

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (1)

FREDDO | 02.02.12 | 15:23

De WOZ veroorzaakt slechts kapitaalvernietiging door onnodige arbeid van ambtenaren en taxateurs bij de Gemeenten. Den Haag verschuift steeds meer overheidstaken van haar bordje naar dat van de Gemeenten zonder daar de bijbehorende financien bij te voegen. Deze Gemeenten vullen op hun beurt de gemeentebegroting aan met belastingen naar de burgers. Denk dus niet dat een waarde-vermindering van uw woning ook tot een vermindering van de WOZ-belasting tot gevolg heeft, de rekenfactor word simpel verhoogd waardoor hetzelfde resultaat. De 2e-Kamer dames en heren die 4 jaar op het pluche (blijven) zitten, zouden zich eens wat meer het belang van hun ``volksvertegenwoordigers-taak`` moeten realiseren en veel minder hun partij-dogma´s uitkramen. Zij zijn er tenslotte voor om wetsartikelen te maken zodat er niet alleen maar geld wordt rondgepompt dat ook nog op de verkeerde plaats terecht komt.

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen