Schending relatiebeding door gebruik Twitter

22-02-2012 | 9 reacties

Een werkneemster moet 5.000 euro aan haar ex-werkgever betalen als voorschot op de verbeurde boete, wegens schending van haar relatiebeding. Ze had contact gehad met relaties van haar ex-werkgever via haar Twitter-account.


Een relatiebeding is vergelijkbaar met een concurrentiebeding. Het verschil is dat een concurrentiebeding zich doorgaans richt op verboden werkzaamheden bij een andere werkgever, terwijl bij een relatiebeding de focus van het verbod ligt op het onderhouden van zakelijke contacten met relaties van de oude werkgever. Vaak wordt bij het opnemen van een relatiebeding in een arbeidsovereenkomst ook een boete bedongen. Als een werknemer het relatiebeding schendt, dan kan de (ex-) werkgever via de rechter de boete opeisen. De wet zegt niets over het relatiebeding, maar uit rechtspraak blijkt dat je er sneller aan gebonden bent dan je denkt.

Schending via LinkedIn
Zo bepaalde een rechter dat een werknemer van een softwarebedrijf zijn relatiebeding had geschonden door een relatie van zijn ex-werkgever toe te voegen aan zijn account op de site LinkedIn. Dat kwam de werknemer op een boete te staan van 10.000 euro. De 'link' tussen de werknemer en relatie kon worden gezien als het ontstaan van het eerste contact tussen de werknemer en de betreffende relatie. Het accepteren van het contact leverde vervolgens een schending van het relatiebeding op.

Schending via Twitter
Precies hetzelfde kan gebeuren bij Twitter, blijkt uit een recente uitspraak. Hoewel in haar vorige arbeidsovereenkomst een relatiebeding stond met een boete van 5.000 euro, had een recruiter via Twitter contact gehad met relaties van haar ex-werkgever. Hiermee had ze volgens de rechter haar relatiebeding geschonden en de boete verbeurd. Het verweer dat het relatiebeding onduidelijk was en geen betrekking zou hebben op niet-betalende particuliere relaties van haar ex-werkgever vond geen gehoor bij de rechter. De werkneemster diende daarom een voorschot van 5.000 euro op de verbeurde boete te betalen.

Let op!
Omdat het in beide gevallen om een zaak in kort geding ging, kan de rechter in de bodemprocedure anders oordelen. Tot die tijd is het verstandig om het risico van schending te minimaliseren en geen contacten van je ex-werkgever via social media aan te gaan of te behouden, als jij ook aan een relatiebeding bent gebonden.

Wil je meer weten over het relatiebeding of concurrentiebeding, neem dan contact op met één van onze juristen

Lees ook: Vijf tips om ontslag wegens Facebook te voorkomen

Bron: Rechtbank Arnhem, 24 november 2011, LJN BU7469

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (9)

C. dAncona. Den Haag | 28.02.12 | 13:03

We worden steeds gekker hier in Nederland.. Amerikaanse idioterie. Ver over de top. Een rechtvaardige en fatsoenlijke rechter had tenminste ergens een bewijs en/of redelijk argument moeten eisen dat er schade uit de relatie zou kunnen ontstaan. Maar ja.. ook rechters zijn mensen.. en die houden ook van gemak

marianne | 28.02.12 | 14:48

Heel leuk dat relatiebeding. Maar hoe zitten het met relaties die, wanneer je bij een nieuwe baas werkt of wanneer je als zelfstandige door gaat bij, jou willen blijven. Dus jouw klant willen blijven. Kan een exwerkgever daar wat tegen doen dan?

Willy | 29.02.12 | 10:57

En hoe zit het met persoonlijke relaties? Er zou maar zo een vriendschap hebben kunnen ontstaan tussen jou en een klant/relatie van je voormalige werkgever. Moet je die dan opzeggen? En wat als nu die klant of relatie van je voormalige werkgever een familie-lid is? Of -nog erger- een gezinslid?? Lijkt me een grijs gebied...

Edgar | 29.02.12 | 13:13

Wat een onzin! LinkedIn is notabene opgezet om zakelijke contacten te onderhouden. Ik vraag me af of het verschil had gemaakt als de betreffende medewerker de relatie tijdens het dienstverband al had toegevoegd...

gert | 29.02.12 | 21:39

Volkomen terecht, De relaties zijn immers binnen het dienstverband opgebouwd en werknemer/werkgever zijn dit relatiebeding samen overeengekomen dus dient dit ook te worden nageleeft. Op deze basis zijn nl ook de beloningsafspraken en andere arbeidsvoorwaarden op gebaseerd.

Louis | 06.06.12 | 17:15

Het komt me erg eenzijdig over begrijp ook niet dat de wetgever werkgevers deze mogelijkheid heeft gegeven het beperkt een werknemer enorm in zijn mogelijkheden een goede andere baan te vinden. oneerlijk dus, hebben werknemers ondertussen nog wel rechten over of zijn de werkgevers de moderne slavendrijvers aan het worden ?

Louis | 06.06.12 | 17:16

Gert hoe kom je op die onzin van je ????

mb | 20.11.13 | 18:58

Wat ik tot nu heb meegemaakt van de rechterlijke macht kan ik zeggend at ze te lomp voor woorden zijn. Heb het vertrouwen compleet verloren dat ze doordachte en rechtvaardige uitspraak kunnen doen.

Jochem | 19.12.13 | 22:30

Het is dus interessant om de uitspraak in bodem procedure af te wachten dan is er jurisprudentie waar op geargumenteerd kan worden.

Tot die tijd is het behelpen en voorzichtig te zijn met uitspraken.

Soms is het betalen van de boete en dit communiceren naar de wederpartij interessant

je laat dan duidelijk zien dat je er in investeerd.

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen