Dier en recht (16): hond Loekie terug in woonzorgcentrum?

07-03-2012 | 17 reacties

Wim zit in een woonzorgcentrum en heeft een hondje, Loekie. Nu mag Wim zijn hondje niet meer bij zich hebben en is hij naar de rechter gestapt om Loekie terug te krijgen.Na RexRuby en Boran, hebben we nu hond Loekie. Loekie woonde samen met zijn eigenaar Wim in een woonzorgcentrum van Stichting Carint. Wim had Loekie destijds samen met zijn vrouw uit het asiel gehaald. Na haar overlijden in 1999 verhuisde Wim samen met Loekie naar het woonzorgcentrum. Wim had toestemming van Carint om samen met Loekie in het woonzorgcentrum te verblijven.

Diverse incidenten
Sinds zijn aankomst zijn er incidenten geweest waarbij zowel Wim als Loekie betrokken waren. In 2003 startte Carint daarom een kort geding procedure om de hond te verwijderen uit het woonzorgcentrum, waarna Carint daarvoor ook toestemming kreeg van de rechtbank. Wim ging echter in hoger beroep en kreeg nog een allerlaatste kans om zijn trouwe viervoeter bij zich te houden, maar wel onder zeer strenge voorwaarden. Zou Wim zich niet daaraan houden, dan mocht Carint Loekie weghalen. Op een gegeven moment heeft Carint daadwerkelijk de hond bij Wim weggehaald, omdat Wim zich volgens het woonzorgcentrum niet aan die voorwaarden had gehouden. Sindsdien verblijft Loekie in een dierenpension.

'Aggressief beestje'
Nu was het de beurt aan Wim om naar de rechter te stappen om zijn hond terug te krijgen. Volgens Carint had Wim – tegen de regels in – Loekie niet altijd aangelijnd en gemuilkorfd. Dat laatste erkende Wim. Wim had moeite de muilkorf goed te bevestigen, waardoor Loekie het soms zelf lukte de muilkorf los te trekken. Het verwijt dat Loekie agressief was, ontkende Wim. Alleen als iemand Wim iets wilde aandoen, dan zou het beestje bijten.

Wim erkende wel dat Loekie een bewoonster had gebeten, nadat hij was ontsnapt uit Wim’s kamer omdat de deur open was blijven staan. Volgens Wim hadden de incidenten waar Carint op doelde echter meer met hemzelf te maken dan met Loekie. Bovendien kostte het dierenpension 11 euro per dag en dat kon hij niet opbrengen met zijn AOW.

'Terreurbewind'
Volgens Carint ging het om meerdere incidenten waar Loekie bij betrokken was. Bovendien zou Wim niet de zielige oude man zijn zoals hij zich had gepresenteerd. Wim zou binnen het woonzorgcentrum een waar 'terreurbewind' voeren en veel medebewoners zouden bang zijn voor hem. Zo had Wim verschillende bewoners en verpleegsters bedreigd, een medewerkster geslagen, een ander aangereden met zijn scootmobiel en buiten het wooncentrum onder meer hengels van derden vernield door met zijn scootmobiel over deze hengels te rijden.

Bij verschillende incidenten na de laatste waarschuwing had Wim Loekie niet gecorrigeerd, waardoor de hond gemeen, gevaarlijk en agressief was geworden tegen andere personen en dieren. Doordat Loekie niet altijd gemuilkorfd was, heeft de hond een bewoonster kunnen bijten. Dat was voor Carint de laatste druppel.

Wat zou jij doen als rechter? Zou je Loekie weer toelaten tot het woonzorgcentrum of vind je dat Wim zijn laatste kans heeft verspeeld? Geef nu je mening in de poll!

Deze poll is inmiddels gesloten. Je vindt de uitslag hier.

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (17)

Akke Groenescheij | 13.03.12 | 9:11

Als ik zo naar de datum kijk is Loekie intussen ook al een aardig oud beestje.Stel dat hij 1 jaar was toen hij uit het asiel kwam. ik weet niet hoe oud hij was toen Wim naar het zorgcentrum ging. Ik ga er van uit dat Loekie nu ongeveer 14/15 jaar moet zijn. Als honden liefhebber zeg ik, laat die 2 oudjes lekker nog even bij elkaar. Voor Loekie zal dit waarschijnlijk het laatste jaar zijn. Maar Wim moet wel zorgen dat hij Loekie gemuilkorft en aangelijnt heeft, ALS de Rechter die plicht heeft opgelegd. Ik weet ook niet wat voor soort hondje het is. Maar als Wim zich niet aan de regels houd , dan is het waarschijnlijk beter om dit hondje(door zijn reactie naar mens en dier) gewoon in te laten slapen. Hoe hard het ook klinkt, want in veel gemeentes(volgens WB van strafrecht) wordt zon soort hond in beslag genomen als er aangifte is gedaan bij de Politie. Als hij echt in beslag genomen wordt, dan leeft de hond de laatste maanden in zon opvang in een hel. In een asiel/pension wordt zijn gedrag ook niet beter, maar erger. Wim zou verstandig moeten zijn en dan het besluit moeten nemen om hem zelf bij de dierenarts in te laten slapen. Dan kan hij ook nog afscheid nemen van Loekie, anders niet. Als het mijn hond zou zijn in dit geval wist ik het wel. Een hond op deze leeftijd is niet meer te veranderen, tenzij je hem onder goede begeleiding heel kordaat traint. Maar als Wim ook al een beetje zon gedrag vertoont , zal hem dat niet lukken. Ik denk dat de Rechter zou moeten beslissen dat Wim binnen een gesteld termijn zijn oude hond zelf in moet laten slapen.

Aafje | 13.03.12 | 14:28

Normaal ben ik er heel erg voor als baasje en huisdier samen kunnen blijven in een zorgcentrum. Maar in dit geval heeft Wim zich onbehoorlijk en onverantwoordelijk gedragen. Helaas is zijn hond daar de dupe van. Wim had een beetje beter na moeten denken. Hij heeft tenslotte al een keer een kans gehad. En een bijtende hond zou ik niet toe willen laten in een woonzorgcentrum.

Jaep | 13.03.12 | 16:24

Ik ben het met Aafje eens. Een bijtende hond in een verzorgingstehuis kan niet. Wim zijn vermeende "terreurbewind" waarbij zijn hond niet is betrokken doet in deze zaak niet ter zake.

Anita | 13.03.12 | 17:12

Eens met Aafje. Wim heeft al bewezen dat hij de hond niet de baas is. Helaas hebben hondeneigenaren vaker last van een dergelijke blinde vlek. Op het moment dat deze blinde vlek direct schade aanricht aan de omgeving wordt het tijd om duidelijk de grens te trekken.

gerard | 13.03.12 | 23:57

Gewoon afnemen die hond en laten inslapen.

Die ouwe heeft zijn kans gehad.

Naam | 14.03.12 | 14:05

Zullen we Cezar Millan maar even bellen? Ik vind het zielig dat een man zijn laatste levensjaren afstand moet doen van de enige vriend die jij nog heeft, zo merk ik. Graag zou ik om een echt oordeel te kunnen vellen over een dergelijke zaak eerst kennis willen maken met alle betrokkenen. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat de zwarte Piet al jaren naar de baas van Loekie is toegestuurd.

Anton | 14.03.12 | 16:19

De reacties dat de hond en baas gescheiden moeten worden is begrijpelijk gezien de voorvallen, maar waar blijft de hond dan in zon geval? Aangezien een huisdier geen zaak meer is dient er, vind ik, rekening gehouden te worden met de baas/hond relatie. Zelf ben ik een hondenliefhebber en het scheiden na vele jaren heeft impact op beide levenden. T is natuurlijk een lastige zaak aangezien de rechter een laatste kans gegeven heeft. Persoonlijk vind ik dat ze niet moeten worden gescheiden, maar een hond kan willekeurige mensen ook niet zomaar bijten. Ik vind dat Wim moet voor de keuze worden gesteld, of de hond laten africhten door een specialist op eigen kosten, ondanks een aow of helaas voor beide toch moeten worden gescheiden gezien de overlast van het bijten. Wim bepaalt over het lot van zijn kleine vriend.

jordan | 14.03.12 | 18:01

Als Carint een probleem met Wim heeft, dan moeten ze Wim aanpakken, niet zn hond. Dat is nogal laf, want zon beestje kan zich niet verweren. En wie gaat nu voor de hond zorgen? Carint? Als je toestaat dat mensen hun dier mee mogen nemen, moet je ook een diervriendelijk klimaat scheppen. Dat hebben ze dus duidelijk niet gedaan.

moi | 14.03.12 | 19:38

Beiden zijn niet te herplaatsen. De ene zal een spuitje krijgen en de ander alleen maar meer dwars in gedrag komen. Wat een feest. Het beest is oud en de eigenaar ook. Geef de eigenaar meer begeleiding in het corrigeren van zijn hondje. De meneer zal net zo goed ongelukkig zijn met de situatie. Vervelend is dat men kan weigeren onder deze omstandigheden meneer te helpen in zijn verzorging. Is het misschien iets om in dagdelen de hond en meneer te scheiden zodat beiden meer aangepast raken? Hond kan zich resetten en meneer kan een andere daginvulling krijgen en zich ook meer socialiseren.

D.T. | 14.03.12 | 20:35

Ik denk dat alle partijen zich onbegrepen voelen. En de hond en eigenaar al op leeftijd. Maar het is zo te lezen 1 van zijn weinige vrienden.

Te weinig informatie of idd de eigenaar tot zwarte pietje is gemaakt, maar Carint heeft in den beginne toegestaan dat de hond daar kwam, anderzijds moet de eigenaar de hond wel duidelijk onder controle houden. Door het onbegrip is eea helaas geescaleerd.

Muilkorven vind ik erg ver gaan, het is daarbij ook belangrijk wat voor een ras hond het is denk ik. Maar voor de laatste vreugde gezien de leeftijd, zou ik ze nog 1 kans geven denk ik, hoe moeilijk ook...Carint kiest nu de kortste en makkelijkste weg door de hond te pakken en die kan zich idd niet verweren.

Als hondenliefhebber hoop ik dat het hondje nog even bij zijn baasje mag blijven, maar dan wel onder de strikte voorwaarden, zoals bijv de rechter al eerder heeft gesteld. met of zonder muilkorf.

T.J.L | 15.03.12 | 16:13

Als het hondje idd al oud is, en de levensverwachting geen jaren meer is, zou men op straffe van een geldboete of andere sancties bij overtreding, het dier wellicht het best bij de man kunnen laten.

Mocht het hondje nog niet zo oud zijn, dan kan men misschien nog een verantwoordelijk baasje vinden, want om dat beestje nu zijn laatste dagen in een asiel te laten slijten, of erger, is wel zielig, en hopelijk ziet de oude man dat ook op tijd in....

nellie | 15.03.12 | 17:24

verschrikkelijk hoe ze met mensen om kunen gaan en dieren dat de hond zo reageerd,is dat hij zijn baasje verdedigd en wie weet of de directeur de waarheid spreekt,ze hebben misschien al vanaf het begin gezegd ge

beurt wat gebeurt 1fout en het is over,ik zou ook voor mijn dier opkomen niemand komt aan mijn hond,en die gerard zou ik lekker in laten slapen of afschieten,zo gaan ze om met oude mensen ze hebben geen recht!!!meer,ik wens meneer wim en loekie nog een lang leven toe en al die mensen die lopen te klagen kijk eerst bij jezelf en dan bij een ander,je hebt en houdt dierenhaters,nou ik haat die mensen,moet je kijken als er bij hun wat gebeurt[kind weghalen of zo]succes wim en loekie.

Lucky Loekie | 16.03.12 | 13:54

Hond loekie beet - volgens Wim - alleen uit verdediging van zijn baasje. Maar de hond beet ook een bewoonster, nadat hij ontsnapte uit de woning (bevestigd door Wim in de rechtszaal!!). Het agressieve gedrag van de hond is in veel gevallen een reflectie van zijn gevoel. Daarbij is Wim klaarblijkelijk niet meer in staat om voor de hond te zorgen, dan wel zijn verantwoording te dragen. Tevens mag Loekie van geluk spreken dat ze hem nog niet hebben laten inslapen. De hond vertoond consecutief agressief gedrag en is daarom een gevaar voor zijn omgeving. Ik zou beslissen om de hond een spuitje te geven, daar de hond nu al zon 13> jaar is. Dat is een respectievelijke leeftijd voor een hond. Wim heeft meerdere kansen gehad en is niet meer in staat om de hond in bedwang te houden. Ook dit heeft Wim zelf bevestigd. Hoe triest het ook moge zijn de veiligheid van mens en dier staat te allen tijde voorop. Ik wens Wim veel sterkte met deze situatie, want na 13 jaar kun je gerust stellen dat je een hechte band hebt opgebouwd! Sterkte en geluk!

Dierenvriendin | 13.04.12 | 12:58

Het is bijna een maand verder. Iedereen heeft zijn eigen mening. Maar wat heeft de stichting Dier en Recht gedaan? Hoe is het nu afgelopen?

En Gerard, ik vind jouw reactie totaal niet gepast. Wat zou je er van vinden als we dat ook bij jou deden?

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen