Heeft mijn ex gezag over mijn kind?

05-10-2012 | 1 reacties

'Ik weet niet zeker of mijn ex gezag heeft aangevraagd over mijn kind na de geboorte. Kan ik ergens navragen of hij ouderlijk gezag heeft? Hij heeft het toen wel erkend.'Antwoord:

Sinds korte tijd zijn alle rechtbanken aangesloten op het nieuwe Centraal Gezagsregister, waarin wordt bijgehouden wie het ouderlijk gezag heeft over minderjarigen. Dit houdt in dat je bij elke rechtbank terecht kunt voor een uittreksel, ongeacht het geboortearrondissement. Voorheen hield elke rechtbank apart zijn eigen decentrale gezagsregister bij.

Zelf inzien of opvragen
Je kunt zelf het gezagsregister bij de rechtbank inzien of een uittreksel opvragen. Tussenkomst van een advocaat is daarvoor niet nodig. Niet alleen een ouder kan deze informatie opvragen. Als een kind schade heeft toegebracht en je wil weten wie de gezaghebbende ouder is in verband met de aansprakelijkheid, dan kun je eveneens het register raadplegen.

Uittreksel opvragen
Je kunt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk opvragen bij alle rechtbanken in Nederland. Je dient de volgende gegevens te vermelden: de naam van de minderjarige, de geboortedatum en de geboorteplaats.

Kosten inzien en opvragen
Voor het inzien van het register bij de rechtbank worden geen kosten berekend. Voor het opvragen van een uittreksel kunnen griffierechten in rekening worden gebracht. Dit laatste verschilt per rechtbank.

Wil je meer weten over ouderlijk gezag, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook:  God heeft geen plaats bij ouderlijk gezag

Deel deze pagina:

juridische vraag stellen

Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties (1)

elly van went | 07.11.12 | 11:58

Gezag kan hij alleen aanvragen met toestemming van de moeder. Als het goed is, heeft hij of jullie, een brief bij de aangifte van het kind, bij de gemeente gekregen die jullie beide moeten tekenen. Is dit niet gebeurd, dan heeft alleen de moeder automatisch alleen het gezag. Als jullie problemen hebben, dan zou ik het ook zo houden, hebben jullie een goede relatie dan kun je het altijd nog indienen.

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Word nu lid van JuroFoon

  • Onbeperkt juridisch advies
  • Gratis juridisch advies via chat
  • Tot 50% korting op advocaten
  • Gratis juridische
    voorbeeldbrieven
Lid worden

Stel een juridische vraag:

@
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?

Verwante onderwerpen