Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies

NV

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Een naamloze vennootschap (nv) kent veel overeenkomsten met de bv en is te zien als de grote broer van deze bedrijfsvorm. Het verschil met de bv is dat de nv aandelen bezit die vrij overdraagbaar zijn op de beurs aan iedereen die ze wil hebben, terwijl een bv alleen aandelen ‘op naam’ kan overdragen via de notaris. Een ander verschil is dat voor oprichting van de nv een startkapitaal van € 45.000,00 verplicht is. Bij de bv is dit tegenwoordig maar € 0,01.

Waar je op moet letten:

Voor het oprichten van een naamloze vennootschap gelden vrijwel dezelfde eisen als bij het oprichten van een besloten vennootschap. Alleen het verplichte startkapitaal is bij een nv 45.000 euro, terwijl dit bij een bv slechts € 0,01 hoeft te zijn.

Rechten en plichten

De oprichting van een nv gebeurt op dezelfde wijze als bij een BV, namelijk door het opstellen van een notariële akte bij de notaris. Daarnaast moet er minstens 45.000,- euro in de nv worden gestort als startkapitaal. Totdat de notaris de inschrijving in het Handelsregister heeft voltooid, ben je ook persoonlijk aansprakelijk. Je kunt namelijk al voordat je nv volledig is opgericht naar buiten treden. Dit heet dan een nv i.o. (in oprichting). Maak dan wel duidelijk aan je contractpartners dat ze met een NV in oprichting te maken hebben, om misverstanden uit de weg te gaan. De nv moet jaarstukken opstellen en inleveren bij de KvK. De wijze waarop dit moet gebeuren, hangt af van de grootte en omvang van het bedrijf.

Meer artikelen over dit onderwerp

Je hoeft misschien niet die factuur van Reprorecht te betalen

27 dec 2016

Redactie JuroFoon
Je hoeft misschien niet die factuur van Reprorecht te betalen

Heb jij een factuur van Stichting Reprorecht ontvangen? Hoevaak je misschien al hebt betaald, maar eigenlijk niet weet waarom? Of krijg je deze factuur voor de eerste keer? Wacht even met betalen, misschien is dit...