Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Arbeidsconflict

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Een arbeidsconflict is niet alleen een meningsverschil over de werkzaamheden die je gevraagd zijn om te doen. Het kan ook gaan over een bedrijfsongeval, discriminatie op het werk, een functiewijziging of overplaatsing. Zowel de werknemer als de werkgever heeft plichten, maar als werknemer sta je vaak sterker dan je denkt.

Doen wat je baas zegt tot op zekere hoogte

De verhouding tussen jou en de werkgever wordt juridisch gezien vaak bestempeld als gezagsverhouding. Dit brengt met zich mee dat je als werknemer in principe moet doen wat de werkgever van je vraagt, zolang deze instructies maar redelijk zijn. Arbeidsconflicten ontstaan vaak als je het als werknemer niet eens bent met iets dat de werkgever graag wil dat je doet. Denk aan een onredelijke opdracht, een functiewijziging of een onvrijwillige overplaatsing. Maar het komt ook voor dat je je als werknemer gepest of gediscrimineerd voelt. Arbeidsconflicten rondom loon en ziek melden komen ook veelvuldig voor. Wat kan je doen? Neem contact op met één van onze juristen en leg hen jouw situatie voor. Arbeidsconflicten kunnen in de meeste gevallen opgelost worden wanneer de rechten en plichten in kaart zijn gebracht. Zo weet je wat de werkgever van jou kan vragen, maar ook wat jij aan de werkgever kan vragen. De juristen kunnen jou ook uitleggen of de vraag van de werkgever redelijk is.

Goed werknemer- en werkgeverschap

Werkgevers en werknemers zijn verplicht om zich als een ‘goed werkgever’ en een ‘goed werknemer’ te gedragen. In de praktijk betekent het vooral dat werkgevers en werknemers worden geacht zich redelijk op te stellen tegenover elkaar. Hierbij is het belangrijk dat beide partijen zich dus netjes gedragen. Dat geldt ook wanneer er een arbeidsconflict is ontstaan. Natuurlijk kan het lastig zijn om bij een arbeidsconflict te denken aan het goed werknemerschap. Maar mocht het arbeidsconflict tot een rechtszaak komen, dan zal de rechter altijd toetsen aan dit goed werknemer- en werkgeverschap. Het is dus aan te raden om - ondanks het meningsverschil - je werk wel goed uit te voeren.

Bemiddeling in arbeidsconflict

Soms komen jij en je werkgever er niet meer onderling uit om tot een oplossing voor het arbeidsconflict te komen. Toch hoef je dan niet meteen te denken aan de gang naar de rechter. Bemiddeling door derden kan in veel gevallen al tot een goede oplossing leiden. Dit kan bijvoorbeeld de arboarts zijn, maar ook een speciale mediator of arbeidsjurist. Het is in ieder geval belangrijk dat een werknemer in zo’n situatie altijd juridische hulp zoekt. Onze juristen helpen je graag verder en voorzien je van passend advies. Bel daarom gerust naar 0900-1411 (90 ct/min).

Meer artikelen over dit onderwerp

Omzeilen van je concurrentiebeding?

12 mei 2017

Redactie  JuroFoon
Omzeilen van je concurrentiebeding?

In deze Gewonnen Case werd onze cliënt gehouden aan een concurrentiebeding. Wil je tegen dit concurrentiebeding ingaan, dan krijg je meestal een rechtszaak. Onze juriste heeft hem kunnen helpen zonder deze...

Gewonnen Case: de kleine letters in je arbeidsvoorwaarden

27 feb 2017

Redactie JuroFoon
Gewonnen Case: de kleine letters in je arbeidsvoorwaarden

Soms heb je een conflict met je baas en krijg je dit niet zomaar opgelost, terwijl je zeker weet dat jij in je recht staat. In deze Gewonnen Case kreeg onze cliënt dankzij JuroFoon toch zijn gelijk.

Wat te doen bij cybercrime

03 jan 2017

Redactie JuroFoon
Wat te doen bij cybercrime

Elektronische apparaten en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het negatieve gevolg is wel dat cybercrime steeds groter is geworden in de afgelopen jaren. Nu vraag je je natuurlijk af...