Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Disfunctioneren

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Soms is de werkgever niet tevreden over de manier waarop een werknemer binnen zijn bedrijf functioneert. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer jij als werknemer echt niet voldoet aan de eisen die aan jouw functie gesteld worden, wordt dit ‘disfunctioneren’ genoemd. Het kan hierbij gaan om houding of gedrag van jou ten aanzien van leidinggevenden, andere collega’s of klanten, maar ook om inhoudelijke zaken zoals te weinig vakkennis of onvoldoende inzet ten aanzien van je werkzaamheden.

Gevolgen disfunctioneren

De gevolgen van disfunctioneren kunnen vrij ernstig zijn. De werkgever mag echter nooit meteen besluiten om jou direct te ontslaan. Allereerst moet de werkgever kenbaar maken dat hij van mening is dat je niet goed functioneert. Ook zal er een termijn en/of verbetertraject moeten worden aangeboden, om het functioneren te verbeteren. Wanneer je uiteindelijk niet verbetert, kan het zijn de de werkgever je een officiële waarschuwing geeft, je loon opschort of, in het ergste geval, overgaat tot jouw ontslag.

Onterecht beschuldigd van disfunctioneren

Het kan voorkomen dat jij vindt dat je prima werk levert, maar dit niet volgens de wensen is van de werkgever. Maak goede afspraken en noteer ze, zodat je achteraf kan laten zien of je het gewenste werk hebt afgeleverd. Wanneer het uitmondt in een arbeidsconflict, kan je ervoor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen. Wanneer je het gevoel hebt dat je meer moet doen dan waarvoor je bent aangenomen, kan je contact opnemen met onze juristen. Zij kunnen voor je inzien of het redelijk is wat de werkgever van jou vraagt.

Is er echt sprake van disfunctioneren? Dan kan je de kans aangrijpen om het verbetertraject in te gaan, die de werkgever aan jou moet aanbieden. Dan krijg je de mogelijkheid om te groeien naar wat de werkgever wenst.