Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Reiskostenvergoeding

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Als werknemer kun je aanspraak maken op een reiskostenvergoeding indien dit in de toepasselijke cao of in jouw individuele arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Een reiskostenvergoeding is een vergoeding die je als werknemer van je werkgever kunt krijgen om de reiskosten naar het werk te dekken. Dit kan een vergoeding voor de benzinekosten zijn, maar ook een vergoeding voor de kosten van openbaar vervoer.

Recht op reiskostenvergoeding

In de wet is niets vastgelegd over de reiskostenvergoeding die een werkgever aan een werknemer kan uitbetalen. Als je als werknemer dus aanspraak wilt maken op een reiskostenvergoeding, dan dient in jouw cao of arbeidsovereenkomst te staan dat je recht hebt op een reiskostenvergoeding. Soms wordt er afgesproken dat de eerste 10km reiskosten niet vergoed worden en voor eigen rekening van de werknemer komen.

Fiscus en de onbelaste reiskostenvergoeding

Een werkgever kan een werknemer een onbelaste reiskostenvergoeding geven voor alle zakelijke kilometers. Die onbelaste reiskostenvergoeding bedraagt maximaal 0,19 euro per kilometer over de volledige reisafstand die de werknemer aflegt, ongeacht het vervoermiddel. Dat betekent dat je als werknemer dus ook een reiskostenvergoeding zou kunnen ontvangen voor reizen met de fiets. Woon-werkverkeer valt trouwens ook onder zakelijke kilometers.

Betaalt jouw werkgever meer dan 0,19 euro per kilometer? Dan betaal je over dat extra bedrag belasting.