Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Solliciteren en afwijzingen

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Solliciteren voor een baan kan spannend zijn. Je wilt natuurlijk graag worden aangenomen voor de baan waar je op solliciteert. Andersom is een werkgever op zoek naar werknemers die bij het bedrijf passen. Een werkgever heeft daarom selectieprocedures in het leven geroepen die je moet doorlopen voordat besloten wordt of je de baan krijgt of niet.
Maar een nieuwe werkgever kan niet alles maken, er zijn bepaalde grenzen door de wet gesteld waar ook hij zich aan moet houden.

 

Wat mag niet?

Een werkgever mag niet alles vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Er mag alleen gevraagd worden naar zaken die belangrijk zijn voor de functie. Zo hoef je niet op alle vragen antwoord te geven tijdens een gesprek en mag de werkgever geen verschil maken tussen sollicitanten op basis van discriminerende gronden zoals geloof, huidskleur, geslacht of politieke oriëntatie. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder op onze pagina over sollicitatieregels.

De selectieprocedure

Er kan veel op je afkomen tijdens een sollicitatieprocedure. Zo heb je vaak meerdere gesprekken met verschillende personen, bijvoorbeeld de HR-manager of recruiter en medewerkers van de afdeling waarvoor je solliciteert. Ook kan het zijn dat je een assessment moet doen. Soms wordt er zelfs van je gevraagd om een presentatie te geven. Daarnaast kan je toekomstige werkgever natuurlijk referenties opvragen.

Een medische keuring

Als de werkgever jou wil aannemen, kan hij je vragen om een een medische keuring te ondergaan. Het hangt van de soort baan af of een bedrijf dit van jou mag verlangen of niet. Wist je trouwens dat een medische keuring vermeld moet worden in de vacaturetekst? Als dit niet vermeld is geweest, kan de potentiële werkgever dit niet van je vragen. Je leest hier meer over op onze pagina Medische keuring.