Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies

Afgewezen worden

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Het kan een echte teleurstelling zijn als je wordt afgewezen voor een functie waar je op gesolliciteerd hebt. Er kunnen veel redenen zijn voor je afwijzing. Het hoeft zeker niet direct wat over jouw capaciteiten te zeggen. Maar om sommige redenen mag je nooit afgewezen worden.

Redenen voor een afwijzing

Het kan zijn dat er veel meer mensen gesolliciteerd hadden dan dat er plek was. Of misschien voldeed je net niet aan de gestelde eisen of was er een andere kandidaat die net wat beter bij het bedrijf paste. Laat je hoe dan ook niet uit het veld slaan! Afwijzingen horen er nu eenmaal bij. Probeer een afwijzing dan ook te zien als een kans naar een volgende en betere sollicitatie.

Vraag naar de reden van de afwijzing 

Een afwijzing hoeft niet altijd negatief te zijn! Je kunt een afwijzing namelijk zien als een kans om meer te weten te komen over hoe anderen jou zien en beoordelen. Vraag wat de redenen zijn geweest voor je afwijzing. Je kunt natuurlijk ook vragen wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Met deze informatie kun je de volgende sollicitatie weer beter voorbereid in gaan.

Redenen waar je niet om afgewezen mag worden

Een werkgever mag je niet afwijzen op basis van huidskleur, ras, afkomst, geloof of politieke oriëntatie. Heb je het gevoel dat dit gebeurd is, neem dan contact op met een jurist om samen te kijken of je stappen kunt ondernemen. Onze juristen kunnen je hierbij helpen.

Ook mag je niet afgewezen worden omdat je zwanger bent, probeert te worden of dit op korte termijn overweegt. Als een werkgever hiernaar vraagt in je sollicitatiegesprek mag je hier zelfs over liegen. Een werkgever mag namelijk niet vragen naar zaken die niet relevant zijn voor de functie.