Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies

Medische keuring

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Een werkgever kan je vragen om een medische keuring te ondergaan. Zo’n medische keuring kan veel verschillende dingen inhouden en de regels die hierbij gelden kunnen verschillen per functie. Het is niet altijd toegestaan om een medische keuring te verlangen van een sollicitant.

De werkgever en de medische keuring

Een potentiële werkgever mag je niet overvallen met een medische keuring, er moet dus in de vacature staan dat er voor die functie een medische keuring vereist is. Op die manier kun je al verwachten dat er een medische keuring zal plaatsvinden.
Daarnaast is het zo dat je pas de medische keuring mag ondergaan, als de werkgever van plan is om jou aan te nemen. Het is dus niet de bedoeling dat meerdere kandidaten een medische keuring afleggen, terwijl de werkgever nog niet besloten heeft welke kandidaat hij aan wil nemen.

Een arts voert de medische keuring uit

Een medische keuring mag alleen uitgevoerd worden door een geregistreerde arts, zoals een bedrijfsarts. Andere personen zijn niet bevoegd om een keuring uit te voeren.
Daarnaast mag een bedrijfsarts alleen vragen naar zaken die relevant zijn voor de functie. Een bedrijfsarts mag de uitslag van een keuring trouwens niet direct doorgeven aan de werkgever, hij mag alleen maar aangeven of hij denkt dat je de functie goed kunt vervullen of niet.

Wat mag allemaal wel en niet gekeurd worden?

De arts mag alleen maar vragen naar zaken die relevant zijn voor de functie. Solliciteer je op een functie als piloot, dan hoort een ogentest tot de keuring. Solliciteer je op een functie als leerkracht basisonderwijs, dan mag zo’n keuring natuurlijk niet. Het hangt dus van het type functie af waar je op gekeurd mag worden.

Melding vooraf

De werkgever is verplicht te melden waar je allemaal op gekeurd wordt. Voordat de medische keuring plaatsvindt, moet hij de volgende punten met jou bespreken:
  • waarom je gekeurd wordt;
  • welke onderzoeken verricht worden;
  • welke vragen jij kunt verwachten.
Als de werkgever je hier niet over informeert, mag je de keuring weigeren.

Meer artikelen over dit onderwerp

Wie mag jouw medisch dossier inzien?

23 aug 2016

Redactie JuroFoon
Wie mag jouw medisch dossier inzien?

Mag je zomaar inzage krijgen in het medisch dossier van je kinderen of je echtgeno(o)t(e)? JuroFoon legt het uit!