Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Ziek op vakantie

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Ook tijdens ziekte heb je als werknemer recht op opbouw van vakantiedagen én vakantiegeld. Je vakantieopbouw loopt dus gewoon door. Ook werknemers die langdurig ziek zijn krijgen hetzelfde aantal wettelijke vakantiedagen als niet-zieke werknemers of werknemers die slechts ziek zijn voor korte duur. Al deze werknemers hebben dus recht op een wettelijke vakantieopbouw van 4 maal de arbeidsomvang per week. Ook heeft een zieke werknemer recht op de opbouw en uitkering van vakantiegeld.

Ziek tijdens je vakantie

Als je ziek bent tijdens je vakantie, heb je in die periode geen vakantie. Je neemt dan in principe ook geen vakantiedagen op over de uren die je ziek bent. In deze periode krijg je 70% van het loon uitgekeerd, tenzij in je arbeidsovereenkomst of in de cao andere afspraken zijn opgenomen. De dagen die je ziek bent geweest, blijven alsnog staan als vakantiedagen. Wel kan het zo zijn dat in je arbeidsovereenkomst andere afspraken staan en dat je toch bovenwettelijke vakantiedagen moet inleveren als je ziek bent op vakantie. Dit geldt dus niet voor wettelijke vakantiedagen.

Afstaan bovenwettelijke vakantiedagen

Het is mogelijk dat in je arbeidsovereenkomst is vastgelegd dat wanneer je ziek bent op vakantie, dit ten koste gaat van je bovenwettelijke vakantiedagen.

Ziekte tijdens een vakantie mag nooit ten koste gaan van het minimum aantal wettelijke vakantiedagen. Dat minimum is vastgesteld op 4 keer het (gemiddeld) aantal arbeidsuren per week. Ziektedagen tijdens een vakantie mogen dan ook alleen ten koste gaan van de bovenwettelijke vakantiedagen en alleen als de arbeidsovereenkomst of cao dit bepaalt.

Meer artikelen over dit onderwerp

Opbouw en verjaring vakantiedagen bij ziekte: hoe zit dat?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Opbouw en verjaring vakantiedagen bij ziekte: hoe zit dat?

Je zit al een tijdje ziek thuis en waarschijnlijk ben je voorlopig nog niet in staat om te gaan werken. Hoe zit het dan met je vakantiedagen? Bouw je die nog steeds op? En hoelang kun je die dagen opsparen? Mag je...

Particulieren arbeidsrecht

03 jun 2016

Redactie JuroFoon
Vakantiedagen opnemen: wat je nog niet wist

Het hele jaar hebben we er hard voor gewerkt en flink naar uitgekeken: de vakantietijd. De zomer laat gelukkig niet lang meer op zich wachten. Tijd om je vakantiedagen op te nemen en die leuke vakantie te boeken!...