Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Zorgverlof

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Zorgverlof kun je opnemen als je noodzakelijke zorg wilt verlenen aan je (pleeg)kinderen, je partner, je ouders of iemand met wie je een sociale relatie onderhoudt, waarbij het logisch is dat jij die persoon verzorgt. Dit soort verlof wordt kortdurend zorgverlof genoemd. Wil je een naaste verzorgen die levensbedreigend ziek is, dan kun je daarvoor langdurend zorgverlof voor opnemen.

Kortdurend zorgverlof

Kortdurend zorgverlof kun je opnemen voor de verzorging van je kinderen, partner of ouders. Sinds kort mag je ook kortdurend zorgverlof opnemen voor iemand waarmee je een intensieve sociale relatie hebt en het redelijk is dat jij de verzorging van die persoon op je neemt. Sinds kort hoeven je kinderen en je partner ook niet meer bij jou op hetzelfde adres te wonen.

Tijdens het kortdurend zorgverlof heb je recht op doorbetaling van 70% van je loon. Het is wel belangrijk dat je loon hierbij niet onder het minimumloon komt. Het kan zijn dat in jouw cao of arbeidsovereenkomst andere afspraken zijn gemaakt, die gunstiger voor je uitvallen. Wil je dat weten? Bel dan direct met een van onze juristen via 0900-1411.

Je mag kort zorgverlof opnemen voor maximaal twee keer de arbeidsduur per week. Als je 40 uur in de week werkt, mag je 80 uur (10 werkdagen) kortdurend zorgverlof opnemen per jaar.

Kortdurend zorgverlof aanvragen

Het kortdurend zorgverlof dien je zo snel als mogelijk bij je werkgever te melden. Daarnaast kan het zo zijn dat je werkgever achteraf om bewijs vraagt dat het kortdurend zorgverlof noodzakelijk was. Hij kan je dan vragen om een verklaring van de dokter of om een afsprakenkaart van het ziekenhuisbezoek.

Langdurend zorgverlof

Als je iemand wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, dan kun je hiervoor langdurend zorgverlof opnemen. Dit kun je net als kortdurend zorgverlof opnemen voor de verzorging van je kinderen, partner, ouders of iemand met wie je een intensieve sociale relatie onderhoudt.

Je kunt langdurend zorgverlof ook opnemen voor iemand die levensbedreigend ziek is, maar ook is opgenomen in een verpleeghuis of zorginstelling. Langdurend zorgverlof kun je in principe opnemen zolang als jij dat wilt, maar het is wel van belang dat dit voor jouw werkgever geen grote problemen oplevert.

Tijdens langdurend zorgverlof heb je wettelijk gezien geen recht op doorbetaling van je loon. Het kan zijn dat er in jouw cao of arbeidsovereenkomst andere afspraken over zijn gemaakt, die gunstiger voor je uitvallen. Wil je hier meer over weten, bel dan direct met een van onze juristen op 0900-1411.

Langdurend zorgverlof aanvragen

Langdurend zorgverlof moet je schriftelijk aanvragen bij je werkgever, twee weken voor de gewenste ingangsdatum. Je werkgever heeft dan 1 week de tijd om te reageren en mag hierbij om een doktersverklaring vragen. Reageert je werkgever niet binnen 1 week? Dan gaat het verlof in op de door jou aangevraagde datum. Het is hierbij wel belangrijk dat je alle informatie hebt aangeleverd bij je aanvraag, zodat je werkgever ook echt een week heeft om te beslissen. Wijst je werkgever het verzoek af? Dan moet hij dat schriftelijk aan je mededelen en zijn beslissing toelichten.

Meer artikelen over dit onderwerp

Werken en zwanger zijn; hoe is dat in Nederland geregeld?

25 okt 2016

Redactie JuroFoon
Werken en zwanger zijn; hoe is dat in Nederland geregeld?

Ben je zwanger en vraag jij je af hoe je bepaalde dingen op de werkvloer moet regelen? Iedereen weet dat je recht hebt op zwangerschapsverlof, maar weet je dat ook recht hebt op een kolfruimte, extra pauze en...