Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Algemene voorwaarden

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

 • Deskundig en snel advies
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Wanneer je als consument iets koopt, ga je meestal akkoord met de algemene voorwaarden. Hierin staan alle rechten en plichten van consument en verkoper op een rij, maar vaak is het document net iets te lang om aandachtig door te lezen. Wat mogen ze nou wel of niet van je vragen?

Informatieplicht

Wanneer de verkoper algemene voorwaarden hanteert, dient hij jou deze voor de verkoop te laten lezen. Een simpele mededeling “algemene voorwaarden zijn van toepassing” is hierbij niet voldoende. De voorwaarden moeten voor jou in te lezen zijn, wat meestal kan door op de website op een link “algemene voorwaarden” te klikken. In de winkel zie je vaak een bordje bij de kassa, of de algemene voorwaarden staan op de achterkant van de bon geprint of staan op het contract.

Zwarte lijst bij algemene voorwaarden

Wanneer algemene voorwaarden op de zwarte lijst staan, zijn ze niet rechtsgeldig. Deze voorwaarden gaan tegen de wet en de rechten die je hebt als consument in. In eerste instantie kan de verkoper je wijzen op deze voorwaarden, want je bent er wel akkoord mee gegaan. De verkoper staat niet sterk wanneer jullie voor de rechter zouden verschijnen. Als consument kun je voorwaarden op de zwarte lijst vernietigen, ondanks de omstandigheden van het geval.

Voorbeelden hiervan zijn:
 • Verkoper mag eenzijdig beslissen of hij zich aan de overeenkomst houdt;
 • Consument moet eerst de fabrikant aanspreken, daarna pas de verkoper;
 • Consument moet akkoord gaan als de verkoper zijn plichten wil overdragen aan een derde partij;
 • Consument draait op voor schade die de verkoper heeft veroorzaakt;
 • Verkoper mag de prijs binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst verhogen zonder dat de consument de overeenkomst mag ontbinden;
 • Verkoper mag regels stellen die de consument beperken bij het leveren van bewijs;
 • Verkoper verplicht consument af te zien van juridische procedures.

Grijze lijst bij algemene voorwaarden

Het kan zijn dat je je achter je oren krabt bij bepaalde voorwaarden en je afvraagt of je hier wel aan gebonden bent. Er zijn een aantal algemene voorwaarden opgenomen in de grijze lijst. Dit zijn voorwaarden die door de wet worden vermoed onredelijk bezwarend te zijn. Dit kan per situatie verschillen. Wel kan de verkoper dus bewijzen dat het vermoeden onjuist is en dat de voorwaarden wel degelijk redelijk zijn. Voorbeelden van voorwaarden op de grijze lijst zijn:
 • Verkoper heeft een ongebruikelijk lange of geen concrete termijn om te reageren op het aanbod van de consument of nakomen van de overeenkomst;
 • Verkoper mag onder zijn verplichtingen uitkomen via de algemene voorwaarden;
 • Verkoper mag ietwat afwijken van wat is afgesproken, waarbij de consument de overeenkomst niet mag ontbinden;
 • Verkoper mag de overeenkomst opzeggen zonder goede reden;
 • Consument kan geen beroep doen op wettelijke schadevergoeding;
 • Consument wordt verplicht extra contracten af te sluiten bij een derde partij.
Wanneer je twijfelt of je akkoord moet gaan met algemene voorwaarden of wordt gewezen op, in jouw ogen, onredelijke voorwaarden waar je akkoord mee bent gegaan, neem dan contact met ons op via 0900-1411. Je krijgt dan direct een jurist aan de lijn die je verder helpt. De kosten hiervoor zijn 90 ct per minuut met een max. van € 30,- per gesprek.

Meer artikelen over dit onderwerp

Zorg dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn

24 jan 2017

Redactie JuroFoon
Zorg dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn

Het komt steeds vaker voor: de discussie of jouw voorwaarden van toepassing zijn of die van je leverancier. Ook met een andere contractpartner kan onenigheid ontstaan als jullie voorwaarden haaks op elkaar staan....