Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Koopovereenkomst

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Een koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verkoper zich verbindt een zaak te geven en de koper, in dit geval de consument, zich verbindt daarvoor een prijs in geld te betalen.

De overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de goedkeuring daarvan. Dit betekent dat een koopovereenkomst niet alleen ontstaat wanneer je het product hebt afgerekend. Een koopovereenkomst komt al tot stand als je een bestelling hebt geplaatst of zelfs al als je mondeling hebt toegezegd dat je iets wil kopen. Waar je op moet letten en wat jouw rechten zijn leggen we hieronder uit.

Mondelinge overeenkomst

Wanneer je een product hebt gezien, de prijs weet en hebt gezegd dat je het product wilt hebben, heb je een mondelinge overeenkomst. In principe ben je het eens met hoeveel het product waard is en wil je het hebben voor die prijs. Het kan zijn dat het een welles-nietes-spelletje wordt. Wil je zeker zijn van je (ver)koop? Regel dan dat je het zwart op wit hebt, zodat je de wederpartij op jullie afspraak kan wijzen.

Let op! Sommige zaken mogen niet alleen mondeling toegezegd worden, zoals het (ver)kopen van een huis. Ook het afsluiten van een abonnement kan niet altijd op basis van een mondelinge toezegging. Soms is een handtekening of schriftelijke overeenkomst verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een abonnement voor een dienst. Denk aan een telefoonabonnement, een sportabonnement of een energiecontract. Dit is pas geldig wanneer je schriftelijk bevestigt. Wanneer je via de telefoon iets koopt, gelden daarnaast de speciale regels van koop op afstand.

Schriftelijke overeenkomst

Wanneer je je handtekening onder een afspraak zet, ga je een schriftelijke overeenkomst aan. In sommige gevallen is de overeenkomst nietig of kan de overeenkomt vernietigd worden. Wat is het verschil? Bij een nietige overeenkomst heeft er eigenlijk nooit een geldige overeenkomst bestaan, want de overeenkomst is in strijd met de wet of in strijd met de goede zeden of de openbare orde. Er hoeft geen beroep op de nietigheid gedaan te worden. Wanneer de overeenkomst is gesloten door iemand die handelingsonbekwaam is (minderjarig of onder curatele gesteld) of als de overeenkomst is gebaseerd op een wilsgebrek (dwaling, bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden) kan de overeenkomst vernietigd worden. Een vernietigbare overeenkomst is geldig, totdat er een beroep op de vernietigbaarheid wordt gedaan. Dit kan door dit schriftelijk aan de wederpartij mee te delen of door dit aan de rechter te vragen. De gevolgen van een nietige en een vernietigde overeenkomst zijn gelijk, in beide gevallen is er geen overeenkomst tot stand gekomen.

Meer artikelen over dit onderwerp

De stofzuiger kan het toch niet!

13 mrt 2017

Redactie JuroFoon
De stofzuiger kan het toch niet!

Je koopt een product met een specifieke reden, bijvoorbeeld de nieuwste stofzuiger die krachtig genoeg is om die vervelende hondenharen uit je tapijt te zuigen. De verkoper verzekert je dat dit model daarvoor de...

Keuken annuleren: moet je toch betalen?

13 feb 2017

Redactie JuroFoon
Keuken annuleren: moet je toch betalen?

Stel je hebt, misschien onder enige druk van de verkoper, een nieuwe keuken aangeschaft. Maar eigenlijk ben je hier helemaal niet blij mee en wil je er graag vanaf. Van de verkoper krijg je te horen dat je dan 30%...

Heb ik nog rechten als de winkel failliet is?

17 jan 2017

Redactie JuroFoon
Heb ik nog rechten als de winkel failliet is?

Je bestelt de allernieuwste tv of die mooie bank voor in je nieuwe interieur. Maar vervolgens gaat de winkel failliet. Wat kun je dan doen? Krijg je die bank nog? Hoe zit het met je aanbetaling? En wat zijn je...