Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Geldzaken en Sociale zekerheid

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur

In Nederland zijn veel regelingen die proberen ervoor te zorgen dat burgers financiële zekerheid hebben. Dit heet ook wel sociale zekerheid. Sociale zekerheid bestaat op heel veel vlakken. Er zijn inmiddels zo veel regelingen, dat het erg ingewikkeld kan worden wanneer je waar recht op hebt. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om dit goed voor jezelf uit te zoeken.

 

Toeslagen

In Nederland kun je voor veel zaken een toeslag aanvragen. Een hele bekende toeslag is bijvoorbeeld de zorgtoeslag. Deze toeslag is bedoeld om bij te dragen aan de zorgkosten die je hebt, zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering. Een andere bekende toeslag is de huurtoeslag, die je in bepaalde situaties kunt aanvragen. Er bestaan nog allerlei andere toeslagen, waarvan sommige misschien minder bekend zijn.

Uitkeringen

Een uitkering is weer net iets anders dan een toeslag. Een uitkering is echt bedoeld als een vangnet. Een uitkering voorkomt dat je volledig aan je lot overgelaten wordt. Een uitkering wordt vaak lager, naarmate je langer een beroep erop doet. Dit is bedoeld als drijfveer om bijvoorbeeld weer aan het werk te gaan of in ieder geval passend werk aan te nemen. Enkele voorbeelden van uitkeringen zijn: de WIA-uitkering, de WW en de bijstand.

Meer artikelen over dit onderwerp

Wijziging in de BKR-registratie, moet ik me zorgen maken?

10 jan 2017

Redactie JuroFoon
Wijziging in de BKR-registratie, moet ik me zorgen maken?

De BKR-registratie roept bij de meeste mensen een negatief beeld op, maar is dat wel terecht? Per 1 december 2016 en 1 januari 2017 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd, waardoor onder andere een rekening waarop...

Zorgverzekering: stap jij nog last-minute over?

30 dec 2016

Redactie  JuroFoon
Zorgverzekering: stap jij nog last-minute over?

Aan het einde van het jaar is iedereen er weer mee bezig: de zorgverzekering. Zorgverzekeraars zetten hun beste beentje voor en doen er alles aan om jou te laten overstappen. Dit is dus de tijd om je weer te...

Korting op je zorgverzekering via je JuroFoon abonnement

12 dec 2016

Redactie JuroFoon
Korting op je zorgverzekering via je JuroFoon abonnement

Moet jij nog overstappen van zorgverzekering? Of ben je overgestapt, maar vind je de premie te duur? Als je een abonnement afsluit bij JuroFoon, krijg je korting op je zorgverzekering!