Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies

Kinderopvangtoeslag

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Heb je kinderen en gaan ze naar de opvang? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van kinderopvang. Zoals bij alle toeslagen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen om recht te hebben op kinderopvangtoeslag.

Kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

Kinderopvangtoeslag is iets anders dan kinderbijslag of het kindgebonden budget. Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de kinderopvang en wordt verstrekt door de Belastingdienst. Het kindgebonden budget is een extra bijdrage van de overheid aan gezinnen met kinderen en wordt ook betaald door de Belastingdienst. Kinderbijslag is een bijdrage in de kosten van de opvoeding van een kind tot 18 jaar. Dit wordt verstrekt door de Sociale Verzekeringsbank.

De Belastingdienst 

De Belastingdienst is de instelling die gaat over de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst bekijkt aan de hand van jouw aanvraag of je aan de voorwaarden voldoet en hoe hoog de toeslag is waar je recht op hebt.

Wacht niet te lang met aanvragen

Kinderopvangtoeslag moet je op tijd aanvragen. Voorheen spaarden degenen die recht hebben op deze toeslag de kosten van kinderopvang op en vroegen achteraf de toeslag aan. Dat systeem is in 2012 veranderd en geldt nu dus niet meer. Nu moet je binnen drie maanden nadat je recht hebt op deze toeslag, deze daadwerkelijk aanvragen. Doe je dit bijvoorbeeld na vier maanden, dan zal de eerste maand voor je eigen rekening komen en zal je voor deze maand geen toeslag ontvangen. Er is met deze toeslag ook geen mogelijkheid meer om dit achteraf terug te vragen. Dus wees op tijd en voorkom dat je toeslag misloopt.

Let ook goed op bij wijzigingen in je situatie. Zodra er wijzigingen zijn die betrekking kunnen hebben op het ontvangen van deze toeslag, moet je dit melden bij de Belastingdienst. Als je wijzigingen te laat meldt of als de Belastingdienst er bij een controle achterkomt dat je bepaalde wijzigingen niet hebt doorgegeven, kunnen ze een boete aan je opleggen. Dus voorkom deze boete en meld wijzigingen direct.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren: hoeveel kinderen je hebt die naar de opvang gaan, de vorm van opvang, hoeveel uren opvang je afneemt, wat het uurtarief van de opvang is en wat de hoogte van je inkomen is. Je mag per kind maximaal 230 uren per jaar declareren. Wil je weten of je aanspraak kunt maken op kinderopvangtoeslag? Bel dan eens met de juristen van JuroFoon, zodat we je snel kunnen informeren (0900-1411; 90 ct/min, max. € 30,-).

Meer artikelen over dit onderwerp

Kinderbijslag

27 sep 2016

Redactie JuroFoon
Kinderbijslag

Volgende week wordt de kinderbijslag uitbetaald. Veel ouders krijgen deze financiële bijdrage om de opvoeding van hun kinderen te bekostigen. Maar hoe wordt dit berekend en wat als je een samengesteld gezin hebt met...

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Particulieren scheiden & alimentatie

03 jun 2016

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn alimentatie laten herberekenen?

Als je alimentatie betaalt of ontvangt is het altijd de vraag of het een redelijk bedrag is. Er is de laatste tijd veel gewijzigd op het gebied van alimentatie. JuroFoon heeft voor jou de belangrijkste wijzigingen...