Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies

Innen

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

 • Deskundig en snel advies
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Heb je het vastgestelde alimentatiebedrag niet (meer) ontvangen? Dan kan je achterstallige alimentatie innen. De makkelijkste manier is om eerst een aangetekende brief te sturen om het bedrag op te eisen en te melden dat je aanspraak blijft maken op het resterende gedeelte van de alimentatie. Maar wat als diegene alsnog niet betaalt?

Alimentatie innen via het LBIO

Heb je de brief verstuurd en wordt de alimentatie alsnog niet betaald? Dan kun je de hulp inroepen van het LBIO om de alimentatie te innen. Het LBIO neemt contact op met de alimentatieplichtige en zal hem of haar verzoeken de achterstallige alimentatie alsnog te betalen. De kosten voor het LBIO worden betaald door de partij die de achterstand heeft opgebouwd. Je hoeft dus zelf niets aan het LBIO te betalen. Deze kosten komen bovenop de vordering (het openstaande bedrag) dat aan alimentatie betaald moet worden. Weigert de betalende partij opnieuw te betalen? Dan kan het LBIO beslag leggen op het loon van de alimentatieplichtige.

Voordat men het LBIO kan inschakelen dient er aan een aantal voorwaarden voldaan te zijn:
 • De bijdrage dient door de rechter te zijn vastgesteld, zodat de eisende partij de 'executoriale titel', een ambtelijk document, heeft.
 • Er is minimaal één maand achterstand. Dat wil zeggen dat je niets hebt ontvangen of te weinig hebt ontvangen
 • De achterstand bedraagt ten minste € 10,-
 • De achterstand is niet ouder dan 6 maanden
 • De uitspraak van de rechter waarin met terugwerkende kracht alimentatie moet worden bepaald is niet ouder dan 6 maanden
 • De betalende partij dient op de hoogte te zijn van het bankrekeningnummer waarop de alimentatie betaald moet worden 

Er zijn een aantal gevallen waarin het LBIO niet (volledig) kan helpen:
 • Het woonadres van de alimentatieplichtige is niet te achterhalen
 • De alimentatieplichtige heeft niet voldoende inkomsten of bezittingen
 • Er zijn schuldeisers die voorrang hebben

Alimentatie innen via een deurwaarder

Als het via LBIO niet lukt om alsnog de alimentatie te innen of als er sprake is van een grotere alimentatieachterstand dan zes maanden, kun je een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Een gerechtsdeurwaarder heeft (in tegenstelling tot een incassobureau) een wettelijke status. Dat wil zeggen dat hij de alimentatieplichtige tot betaling kan dwingen, bijvoorbeeld via dagvaarding of door beslag te laten leggen op loon of inboedel. Ook voor een gerechtsdeurwaarder heb je een executoriale titel nodig voordat hij beslag kan leggen op bijvoorbeeld het loon van de alimentatieplichtige. Dat wil zeggen dat de afspraken moeten zijn gemaakt in een echtscheidingsconvenant en dat deze door de rechter is bekrachtigd. Indien je de overeenkomst hebt laten bekrachtigen bij een notaris, dan is er ook sprake van een executoriale titel, zodat je ook in dat geval een gerechtsdeurwaarder kunt inschakelen. De deurwaarder kan alle achterstallige alimentatie innen die niet ouder is dan vijf jaar. Het is dus belangrijk dat je de vordering niet laat verjaren.

Internationale inning van alimentatie

Het innen van alimentatie kan extra problemen met zich meebrengen als de betalingsplichtige in het buitenland woont. Naast verschillen in wetgeving vormen vooral de taal en afstand een belangrijke barrière. Internationaal zijn afspraken gemaakt om de problemen bij het innen van alimentatie in het buitenland aan te pakken. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Verdrag van New York. In de landen die zich bij het Verdrag van New York hebben aangesloten zijn één of meerdere instellingen belast met de uitvoering van het Verdrag. In Nederland is dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Iedereen die in Nederland woont en problemen ondervindt bij het innen van alimentatie kan een beroep doen op het Verdrag. De voorwaarde is wel dat de betalingsplichtige in een land woont dat is aangesloten bij het Verdrag van New York. Het Verdrag heeft betrekking op zowel kinder- als partneralimentatie.

Aangesloten landen

De aangesloten landen per mei 1998 zijn:
Algerije, Griekenland, Oostenrijk, Argentinië, Guatemala, Pakistan, Australië, Haïti, Polen, Barbados, Hongarije, Portugal, België, Ierland, Roemenië, Bosnië-Herz, Israël, Slovenië, Brazilië, Italië, Slowakije, Burkina, Faso, Kaapverdië, Spanje, Centr.-Afrik. Rep. Kroatië, Sri Lanka, Chili, Luxemburg, Suriname, Cyprus, Macedonië, Tsjech. Rep. Denemarken, Marokko, Tunesië, Duitsland, Mexico, Turkije, Ecuador, Monaco, Uruguay, Filippijnen, Nederland, Vaticaanstad, Finland, Nieuw-Zeeland, Ver. Koninkrijk, Frankrijk, Niger, Zweden, Noorwegen en Zwitserland. 


Alimentatie innen in de VS

Met de Verenigde Staten zijn aparte afspraken gemaakt over de inning van met name kinderalimentatie. De afspraken over de inning van partneralimentatie verschillen per staat. Dit verdrag is gesloten op 1 mei 2002 en geldt voor: Nederland, de 50 Staten in de VS, Amerikaans Samoa, het District Columbia, Guam, Puerto Rico en de Maagdeneilanden van de VS. Ga voor het internationaal innen van alimentatie naar de website van het LBIO.