Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Scheiden & wonen

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Jarenlang hebben jullie in dezelfde woning lief en leed gedeeld. Helaas kunnen jullie nu niet meer samen verder en moet er een oplossing komen voor jullie woonsituatie. Wie blijft in de woning, wie gaat weg? Of gaan jullie allebei weg en moet de woning verkocht worden? Een snelle oplossing is belangrijk, omdat blijven samenwonen na een scheiding de situatie vaak niet beter maakt.

Scheiden en een huurwoning

Wonen jullie samen in een huurwoning? Dan zul je onderling moeten bepalen wat er met de woning gaat gebeuren. Willen jullie allebei weg uit de woning? In dat geval moet de huur worden opgezegd. Wil een van jullie wel graag in de woning blijven wonen, maar is de woning te duur om alleen te betalen? Misschien heb je nu recht op huursubsidie en kun je alsnog in de woning blijven wonen. Anders zul je de huur helaas moeten opzeggen en moeten jullie beiden de woning verlaten. Belangrijk is altijd om de zaken goed te regelen en duidelijk op papier te zetten, om later problemen te voorkomen.

Scheiden en een koopwoning

Het kan ook zo zijn dat jullie samen een huis hebben gekocht en daarin samenwonen. In dat geval is het iets ingewikkelder. Jullie zullen onder andere moeten bepalen wat er met de woning zelf gebeurt: blijft een van de twee er wonen of wordt de woning verkocht? Wat gebeurt er met de hypotheek? En wat gebeurt er met een eventuele restschuld? Je leest het allemaal op deze pagina’s. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze juristen en we helpen je graag en zonder hoge kosten verder.

Meer artikelen over dit onderwerp

Boeterente op je hypotheek bij scheiding

03 feb 2017

Redactie JuroFoon
Boeterente op je hypotheek bij scheiding

Als je gaat scheiden en jij en je (ex)partner hebben afgesproken dat jij jullie gezamenlijke woning overneemt, dan kan het in bepaalde situaties voorkomen dat je een boeterente moet betalen.

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Stappenplan Scheiden

13 sep 2016

Redactie JuroFoon
Stappenplan Scheiden

Het besluit is genomen, jullie gaan scheiden. Maar hoe ziet het traject er vanaf dat punt uit? Welke stappen moet je zetten? En kun je met een mediator af of heb je een advocaat nodig? En hoe gaat dat dan in zijn...