Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Koopwoning wordt verkocht

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Een woning kopen is vaak vrij ingewikkeld. Er komt nu eenmaal veel bij kijken en er moet veel geregeld worden. Wanneer je gaat scheiden is dit ook zo. Jullie zullen goed moeten regelen wat er met de woning gaat gebeuren. Het is natuurlijk fijn als je hier samen uit kunt komen, maar soms lukt dit helaas niet meer. Het is in ieder geval belangrijk om goed te weten wat jullie rechten en plichten zijn.

Eigendom van de woning
Zijn er in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden speciale afspraken gemaakt over de koopwoning? Dan zijn deze van invloed op wat er met het huis gaat gebeuren als jullie gaan scheiden. Deze afspraken zijn dus erg belangrijk! Hebben jullie zulke voorwaarden niet, dan zijn jullie beiden voor gelijke delen eigenaar van de woning.

Probeer er samen uit te komen
Als je samen een woning hebt gekocht en gaat scheiden, hebben jullie veel mogelijkheden. Een van jullie kan in de woning blijven wonen, diegene kan de ander dan ‘uitkopen’. Of jullie kunnen ervoor kiezen om de woning te verkopen. Er kan dan een restschuld overblijven.  

In alle gevallen is het voor beide partijen fijner om er samen uit te komen. Dan kan alles gemakkelijker en waarschijnlijk ook sneller en goedkoper geregeld worden. Helaas kan de verstandhouding tussen jullie zodanig verstoord zijn dat dit niet meer lukt. Schakel dan tijdig een jurist in om je van goed advies te voorzien.

 

Welke mogelijkheden zijn er?

Als jullie besluiten de woning te verkopen en de woning wordt met winst verkocht, dan krijgt ieder de helft van de winst. Blijft er een schuld over, dan zijn jullie allebei verantwoordelijk voor het afbetalen van die schuld.

Blijft een van jullie in de woning wonen dan moet hij/zij de ander ‘uitkopen’. Het is dan van belang om de waarde van de woning te bepalen. Gebruik hiervoor een taxatierapport of de laatste WOZ-waarde. Het bedrag dat overblijft nadat je de hypotheekschuld van de waarde hebt afgetrokken, deel je door twee en dan heb je het bedrag dat degene die in het huis blijft wonen aan de ex-partner moet betalen.

Komen jullie er samen niet uit? Probeer er dan eerst met hulp van een mediator toch uit te komen. Als dat niet lukt kan je gerechtelijke stappen ondernemen. JuroFoon kan jou bijstaan in dit proces. Neem contact op met onze juristen via 0900-1411 (90 ct/min, max. €30,-), dan bekijken we meteen hoe we je verder kunnen helpen.

 

Meer artikelen over dit onderwerp

Boeterente op je hypotheek bij scheiding

03 feb 2017

Redactie JuroFoon
Boeterente op je hypotheek bij scheiding

Als je gaat scheiden en jij en je (ex)partner hebben afgesproken dat jij jullie gezamenlijke woning overneemt, dan kan het in bepaalde situaties voorkomen dat je een boeterente moet betalen.

Particulieren wonen

31 mei 2016

Redactie JuroFoon
Nieuwe woning gekocht? Wat te doen bij verborgen gebreken?

Stel: je koopt een woning en bent helemaal in de wolken met je nieuwe huis. Maar nog geen paar maanden nadat je de woning hebt betrokken, word je geconfronteerd met grote problemen, vaak ook wel verborgen gebreken...