Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Kinderen vanaf 12 jaar

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Zijn er ook kinderen in het spel, dan wordt het nog ingewikkelder en moet je aan meer eisen voldoen. Bij minderjarige kinderen ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daarin moet ook de omgangsregeling worden opgenomen. Kinderen van 12 jaar of ouder hebben hierbij meer inspraak dan kinderen die jonger zijn.

Kinderen tussen 12 en 18 jaar

Kinderen tussen 12 en 18 jaar mogen nog niet zelf kiezen waar zij willen wonen. Hier zijn veel misverstanden over. Kinderen vanaf 12 jaar mogen wel hun mening en wensen laten weten aan de rechter, over hun voorkeuren of andere dingen. De rechter neemt de mening van het kind zeker mee in zijn beslissing, maar volgt deze niet blindelings. De rechter zal altijd kiezen in het belang van het kind.

Waarom mogen kinderen vanaf 12 jaar niet zelf kiezen?

Kiezen is niet altijd goed. Het kan schadelijk zijn voor je kind om hem of haar te laten ‘kiezen’ waar hij of zij wil wonen. Een kind wil geen keuze maken tussen ouders en het stellen van zulke vragen kan dan ook negatieve gevolgen hebben voor je kind. Zorg altijd dat je neutraal blijft tijdens zulke kwesties en stel het belang van je kind voorop. Een echtscheiding brengt vaak al veel andere gevolgen met zich mee, zoals een verhuizing, nieuwe school, nieuwe vriendjes et cetera. Je kind kan het hier al lastig genoeg mee hebben.

Kinderen ouder dan 18 jaar

Beide ouders hebben tot hun kinderen de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt een zorgplicht voor deze kinderen. Na hun 18e verjaardag hebben ouders nog wel een onderhoudsplicht, maar krijgt het kind veel meer eigen verantwoordelijkheden. Kinderen ouder dan 18 jaar mogen dan ook zelf kiezen waar zij willen wonen.

De rechter beslist

Als je gaat scheiden en je kind is tussen 12 en 18 jaar, dan mag het niet zelf kiezen waar hij of zij wil wonen. Dit geldt ook als je al gescheiden bent en je kind daarna 12 jaar wordt. De rechter beslist in deze gevallen altijd. Het kind mag wel zijn of haar mening en wensen aan de rechter doorgeven. De rechter neemt dit mee in zijn overwegingen en beslist altijd in het belang van het kind. Als het kind 18 is geworden mag hij of zij wel zelf kiezen waar hij of zij wil wonen.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van de omgangsregeling of wil je hier iets in wijzigen? Of wil je in hoger beroep tegen de beslissing van de kinderrechter? Neem dan contact op met een van onze juristen via 0900-1411 (90 ct/min, max. €30,-), dan bekijken we meteen hoe we je verder kunnen helpen.

Meer artikelen over dit onderwerp

Moet ik betalen voor de schoolspullen van mijn kind?

16 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik betalen voor de schoolspullen van mijn kind?

Voor school heeft je kind natuurlijk leerboeken nodig. En schrijfmateriaal, een rekenmachine, een tablet, gymkleren…. Wie betaalt dat nu allemaal? Kan de school de ouders verplichten om dit te betalen of is er toch...

Krijgen ongetrouwde vaders automatisch het gezag?

19 dec 2016

Redactie JuroFoon
Krijgen ongetrouwde vaders automatisch het gezag?

Ben of word jij binnenkort vader? Als je niet getrouwd bent, maar wel gezag wil over je kind moet je hier zelf achteraan gaan. Nu gaat dat nog via de rechtbank en moet je ook nog erkenning aanvragen. D66 en VVD...

Gescheiden Kerst: wie krijgt de kinderen?

13 dec 2016

Redactie JuroFoon
Gescheiden Kerst: wie krijgt de kinderen?

Het is bijna Kerstmis en ook de kerstvakantie staat voor de deur. De gezelligste tijd van het jaar om met familie door te brengen. Maar als je gescheiden bent, kan dit ook voor problemen zorgen. Want zowel jij als...