Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies

Omgangsregeling

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Een omgangsregeling geeft aan wanneer de kinderen bij welke ouder verblijven en hoe de kinderen van de ene naar de andere ouder gaan.

Naast het bepalen van de omgangsregeling is het ook belangrijk om afspraken te maken over de (school)vakanties en de feestdagen. Bij minderjarige kinderen wordt dit meestal vastgelegd in een ouderschapsplan. De leeftijd van de kinderen is vaak medebepalend voor de afspraken over de omgangsregeling. Voor een jong kind van bijvoorbeeld 3 jaar oud worden andere afspraken gemaakt dan voor een kind van 16 jaar oud. Vanaf 12 jaar hebben kinderen zelf ook een stem in de omgangsregeling. Te allen tijde staat het belang van de kinderen voorop. Rust, ritme en regelmaat zijn heel belangrijk, zeker bij jonge kinderen.

Opa en oma hebben soms ook recht op omgang

Opa en oma hebben geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen. Dit is anders als zij voor de scheiding een nauwe persoonlijke band hadden met het kind. Bijvoorbeeld doordat zij gedurende een lange periode meerdere dagen in de week samen waren met de kinderen. Dit geldt niet alleen voor opa’s en oma’s maar voor iedereen die een nauw contact had met het kind. Het belang van het kind staat hierbij voorop.

Verhuizen na de scheiding mag niet zomaar

Een verhuizing na de scheiding kan negatieve gevolgen hebben voor de gemaakte omgangsafspraken. Vaak ontstaat er achteraf discussie tussen de ouders. Het is daarom altijd verstandig om bij een voorgenomen verhuizing te overleggen met de ex-partner. Mogelijk moet de omgangsregeling worden aangepast om de verhuizing mogelijk te maken. Stel het belang van het kind bij de te maken keuzes en afspraken altijd voorop. Dit zal een rechter ook doen als je er samen niet uit kunt komen. Als je er samen wel uitkomt, zet dan de toestemming voor het verhuizen en de eventuele gewijzigde omgangsregeling op papier. Hierdoor voorkom je misverstanden tussen jullie als ouders.

Als de omgangsregeling wijzigt kan ook de kinderalimentatie wijzigen

De hoogte van de kinderalimentatie is ook afhankelijk van de omgangsregeling. Als de omgangsregeling wijzigt, kan het inkomen van de ouders wijzigen, bijvoorbeeld door wijziging van de betaling van de kinderbijslag en het kindgebondenbudget. In de berekening van de kinderalimentatie wordt aan de alimentatieplichtige ouder een bedrag toegerekend op basis van het verblijf van het kind bij deze ouder. Laat bij een grote en blijvende wijziging van de omgangsregeling opnieuw de kinderalimentatie berekenen.

Snelle antwoorden en oplossingen

Top 1 oplossingen

Meer artikelen over dit onderwerp

Gescheiden Kerst: wie krijgt de kinderen?

13 dec 2016

Redactie JuroFoon
Gescheiden Kerst: wie krijgt de kinderen?

Het is bijna Kerstmis en ook de kerstvakantie staat voor de deur. De gezelligste tijd van het jaar om met familie door te brengen. Maar als je gescheiden bent, kan dit ook voor problemen zorgen. Want zowel jij als...

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...

Scheiden? Overweeg mediation

31 okt 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Overweeg mediation

Gaan jullie scheiden, of zitten jullie al middenin een scheiding? Uit elkaar gaan is nooit leuk, maar mediation kan helpen om het proces makkelijker te maken. Jij en je partner gaan samen met een mediator in gesprek...