Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Flitsscheiding

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Een flitsscheiding was jaren geleden een populaire manier om snel uit elkaar te kunnen gaan. Een huwelijk kon omgezet worden naar een geregistreerd partnerschap, zo’n partnerschap kon je daarna zonder tussenkomst van de rechter laten ontbinden. Helaas bestaat deze procedure inmiddels niet meer.

Flitsscheiding afgeschaft

De wetgever heeft deze omzettingsprocedure, die in de volksmond flitsscheiding genoemd wordt, afgeschaft. Je kunt een huwelijk dus niet meer laten omzetten naar een geregistreerd partnerschap om zo een flitsscheiding mogelijk te maken. Een flitsscheiding kan nog wel steeds voor mensen die een geregistreerd partnerschap hebben en geen minderjarige kinderen.

Ben je getrouwd en zijn er kinderen in het spel? Dan zijn er nog extra regels waar een scheiding aan moet voldoen. Een flitsscheiding was dus met name voor ouders met jonge kinderen erg ongeschikt. Een flitsscheiding draait vooral om het scheiden zelf, zonder dat daarbij veel geregeld moet worden.

 

Alternatief voor getrouwde stellen

Een flitsscheiding is niet meer mogelijk; je kunt alleen scheiden via de rechter. Wel is het mogelijk om, in plaats van ieder een eigen advocaat, samen via een scheidingsmediator te scheiden. Afspraken worden dan in overleg vastgelegd. Wanneer jullie samen tot afspraken zijn gekomen, wordt vervolgens het verzoek tot echtscheiding ingediend.

Snelle antwoorden en oplossingen

Top 1 oplossingen

Meer artikelen over dit onderwerp

Boeterente op je hypotheek bij scheiding

03 feb 2017

Redactie JuroFoon
Boeterente op je hypotheek bij scheiding

Als je gaat scheiden en jij en je (ex)partner hebben afgesproken dat jij jullie gezamenlijke woning overneemt, dan kan het in bepaalde situaties voorkomen dat je een boeterente moet betalen.

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...