Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Burenconflict

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
In een dichtbevolkt land als Nederland is een burenconflict soms onvermijdelijk. Meestal ontstaat een ruzie naar aanleiding van bepaalde overlast, zoals geluidsoverlast, of onenigheid over elkaars eigendom, bijvoorbeeld met betrekking tot de erfgrens of overhangende takken. Ook achterstallig onderhoud bij de buren kan tot problemen leiden, omdat daardoor de waarde van de huizen in de omringende buurt minder waard kunnen worden.

Het burenrecht regelt veel van de rechten en plichten van buren. Vaak is de beste oplossing om samen met de buren tot een oplossing te komen,  maar soms moet toch de rechter eraan te pas komen om de geschillen te beslechten.

Burenruzie

Een burenruzie ontstaat vaak door overlast: de ene buur ergert zich aan de blaffende hond van de andere buur of aan de rook en stank van de barbecue die de hele zomer aan lijkt te staan. Afhankelijk van de vraag of er sprake is van huur of eigendom van de woning zijn er verschillende mogelijkheden om een burenruzie op te lossen.

Mediation

In eerste instantie bespreek je natuurlijk de vervelende situatie met de buren zelf. In veel gevallen blijkt de lucht dan al geklaard. Komen jullie samen niet tot een oplossing, dan kan een onafhankelijke derde partij worden ingeschakeld om jullie te helpen het conflict op te lossen. Hierbij kun je denken aan een mediator die bemiddelt en advies geeft waaraan beide buren zijn gebonden. Ook de situatie aan de wijkagent voorleggen, kan nog wel eens tot een oplossing leiden.

Burenruzie tussen huurders

Indien je een woning huurt van dezelfde verhuurder als je buurman, dan kun je in geval van een conflict ook de verhuurder aanspreken. De verhuurder heeft namelijk de plicht om jou woongenot te bieden. Overlast door een andere huurder kan een inbreuk vormen op dit woongenot waartegen de verhuurder moet optreden.

Naar de rechter

Biedt het voorgaande geen oplossing, dan kun je ten slotte een rechtszaak aanspannen tegen je buurman. De rechter zal zich dan buigen over het conflict en de knoop doorhakken.

Bomen en overhangende takken

Om overlast door vallende bladeren, overhangende takken en doorgeschoten wortels zoveel mogelijk te beperken, stelt de wet eisen aan bomen op de erfgrens. Ook zijn er regels betreffende de erfgrens en erfafscheiding. Buren kunnen elkaar daarop aanspreken en als dat niet tot een oplossing leidt, kunnen ze ook om bemiddeling vragen. Uiteindelijk kan de rechter hierbij hulp bieden.

Erfdienstbaarheden

Conflicten tussen buren kunnen ook ontstaan vanwege bepaalde rechten die op aangrenzende erven gevestigd zijn. Deze rechten worden erfdienstbaarheden genoemd. Dit is een last waarmee een stuk grond (het dienende erf) ten behoeve van een ander stuk grond (het heersende erf) wordt bezwaard. Het recht van overpad is daar een voorbeeld van. Je buurman heeft dan bijvoorbeeld het recht om over een stuk van jouw grond naar zijn woning te gaan.

Meer artikelen over dit onderwerp

De buurhonden vallen aan, krijg ik schadevergoeding?

06 dec 2016

Redactie JuroFoon
De buurhonden vallen aan, krijg ik schadevergoeding?

Stel je voor, de honden van je buren ontsnappen en vallen jouw eigen huisdier aan. Dan betalen de buren toch zeker een schadevergoeding? Helaas gaat dit niet altijd vanzelfsprekend. In dat geval kun je de hulp van...

Ik word gek van mijn buren!

27 sep 2016

Redactie JuroFoon
Ik word gek van mijn buren!

Afgelopen zaterdag was het Burendag. Een jaarlijks terugkerend feest, waarbij buren gezellig samenkomen en zich inzetten voor de buurt. Velen zullen op deze dag hun fijne relatie met de buren hebben gevierd, maar...