Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Huurachterstand

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

 • Deskundig en snel advies
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
De belangrijkste plicht die je hebt als huurder is dat je de huurprijs op tijd en volledig dient te betalen. Volgens de meeste huurovereenkomsten moet iedere maand de huurprijs voor de eerste van de maand zijn betaald. Doe je dit niet of te laat, dan kan de verhuurder maatregelen nemen. Een huurachterstand kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor de huurder. Wat kan een verhuurder dan zoal ondernemen?

Neem de volgende stappen

 • Stap 1: Benader je verhuurder
  Ga met je verhuurder in overleg. Leg uit wat de reden is van je huurachterstand. Vraag wat de mogelijkheden zijn om er gezamenlijk uit te komen en zo eventuele incassokosten of een ontbindingsprocedure bij de rechter te voorkomen.
 • Stap 2: Sluit een betalingsregeling af
  Probeer met je verhuurder een betalingsregeling af te sluiten. Heeft de verhuurder al een incassobureau ingeschakeld, probeer dan daarmee een betalingsregeling te sluiten. Kijk of het mogelijk is om in termijnen te betalen en spreek hierbij ook meteen af op welke data je moet betalen. Ook als de verhuurder niet akkoord gaat met de door jou voorgestelde betalingsregeling, is het goed om toch te betalen volgens deze regeling, zodat je daarmee je goede wil toont.
 • Stap 3: Hou je aan de afspraken
  Het is belangrijk dat je de gemaakte afspraken met je verhuurder nakomt. Een betalingsregeling is namelijk een coulance van je verhuurder. Als je je hier niet aan houdt, kan hij alsnog een procedure starten en ontbinding en ontruiming vorderen. Lukt het toch niet om de afspraken na te komen, neem dan direct contact op met je verhuurder, leg uit waarom je je afspraak niet na bent gekomen en probeer hier samen uit te komen. Zorg er daarnaast voor dat je ook de lopende huur stipt betaalt. Ben je namelijk ook hier te laat mee, dan loopt je huurachterstand op en kan dit een reden zijn om de betalingsregeling te beëindigen.

Gevolgen huurachterstand

Bij niet tijdige of onvolledige huurbetaling ontstaat er een huurachterstand. De te laat betaalde huurtermijn is dan voor de verhuurder direct opeisbaar. Er is dus geen ingebrekestelling of aanmaning (betalingsherinnering) vereist. De verhuurder kan bij niet tijdige of onvolledige huurbetaling incassomaatregelen nemen. Bovenop de verschuldigde huur mag hij dan eventuele incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen. Voor het rekenen van de incassokosten moet de verhuurder wel eerst een aanmaning hebben gestuurd aan de huurder. In die aanmaning wordt dan gewaarschuwd voor de verhoging met incassokosten en wordt er nog een termijn van 14 dagen gegeven om te betalen.

Beëindiging van de huurovereenkomst wegens huurachterstand

Daarnaast kan de verhuurder bij een hoge huurachterstand de huurovereenkomst beëindigen. Als de huurder een huurachterstand laat ontstaan gedraagt hij zich niet als een goed huurder en dit is een wettelijke grond voor opzegging. Als de huurder zijn huur niet betaalt voldoet hij niet aan zijn verplichtingen en is er sprake van een tekortkoming aan de kant van de huurder, wanprestatie. Dit betekent dat de verhuurder de huurovereenkomst ook kan ontbinden. Het verschil met opzegging is dat ontbinding per direct en op elk moment mogelijk is, ongeacht de looptijd van de huurovereenkomst. Ook hoeft er geen opzegtermijn in acht genomen te worden. De huurder moet hiervoor wel naar de rechter en de ontbinding en ontruiming vorderen. Alleen de rechter kan de ontbinding uitspreken. De rechter toetst of de wanprestatie ernstig genoeg is om de ontbinding goed te keuren. Uit jurisprudentie blijkt dat de rechter in het algemeen tot ontbinding zal overgaan als de huurachterstand 3 maanden of langer is. Er zijn incidentele gevallen waarbij ook bij 2 maanden achterstand werd ontbonden. Stelselmatig te laat betalen kan eveneens tot gevolg hebben dat de huurovereenkomst wordt opgezegd.

Meer artikelen over dit onderwerp

Geen huurbescherming meer voor huurders?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Geen huurbescherming meer voor huurders?

Sta jij op het punt een woning te huren? Let dan op de duur van de huurovereenkomst. Wil jij namelijk zo snel mogelijk je nieuwe stulpje betrekken en ga jij akkoord met een huurcontract van 2 jaar of korter? Dan kan...

Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

19 jul 2016

Redactie JuroFoon
Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

Huurders opgelet! Per 1 juli 2016 zijn een aantal regels in het huurrecht gewijzigd. Vanaf dat moment is namelijk de Wet doorstroming huurmarkt 2015 van kracht.

Particulieren wonen

05 jul 2016

Redactie JuroFoon
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in één klap?

Vervelend zeg, staat je huis al zo lang te koop, maar zonder toekomstige koper in zicht betaal jij nog steeds maandelijks de hypotheeklasten. Zou het niet ideaal zijn als je in de tussentijd een goede vriend tegen...