Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Koopovereenkomst

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Gefeliciteerd! Je wordt eigenaar van een woning. Dit wordt officieel bij ondertekening van de koopovereenkomst en inschrijven van de notariële transportakte in de openbare registers. Wanneer de leveringsakte is ondertekend door jou, de verkoper en de notaris en dit staat ingeschreven in de openbare registers, is het huis van jou!

Schriftelijke koopovereenkomst 

Bij de koop van een huis, appartement of vakantiewoning is er altijd sprake van een schriftelijke koopovereenkomst. Een mondelinge overeenkomst is in dit geval niet rechtsgeldig. De koopovereenkomst of een afschrift daarvan moet na de ondertekening aan de koper worden overhandigd.

Bedenktijd bij koop van woning

Bij de aankoop van een huis, een appartement of een vakantiewoning heb je een wettelijke bedenktijd van drie dagen. De bedenktijd voor de koper gaat in op de dag nadat de koper het afschrift heeft ontvangen en eindigt in principe op de derde dag om 24.00 uur. Binnen deze periode kan de koper zonder opgave van redenen aangeven dat hij de koopovereenkomst ontbindt en dat de koop niet doorgaat. De minimale bedenktijd is drie dagen, maar de koper en verkoper mogen natuurlijk afspreken dat deze bedenktijd langer is dan drie dagen. In de praktijk kan de bedenktijd langer kan zijn dan drie dagen. Twee van de drie dagen mogen namelijk geen zaterdag, zon- of feestdag zijn. Is dat wel zo, dan wordt de termijn verlengd.

Wil je binnen de wettelijke bedenktijd van de koop afzien, dan kun je dit het beste schriftelijk met bewijs van ontvangst aan de verkoper laten weten. Zo heb je achteraf bewijs dat je de koop tijdig hebt ontbonden.

Uitzonderingen bedenktijd

Bij de koop van bepaalde soorten woningen heb je geen recht op de wettelijke bedenktijd. Zo geldt die niet bij de koop van woonboten en woonwagens. Koop je een woning op een openbare veiling waarbij een notaris aanwezig is, dan geldt de bedenktijd ook niet.

Inschrijving koopovereenkomst in Kadaster

Elke koopovereenkomst van een onroerende zaak, dus ook de koop van een woning, kan worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Door deze inschrijving wordt de koper beschermd tegen onheil van de kant van de verkoper  Denk bijvoorbeeld aan faillissement, beslag op de woning of als de verkoper de woning aan een hogere bieder wil leveren. De werking van de inschrijving is beperkt tot zes maanden. Na deze zes maanden vervalt deze bescherming. Zorg er dus voor dat je in ieder geval binnen zes maanden na het sluiten van de koopovereenkomst de eigendom van de woning verkrijgt door de notariële transportakte door de notaris te laten inschrijven.

Meer artikelen over dit onderwerp

Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

24 mrt 2017

Redactie JuroFoon
Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

Je hebt bij de dealer een mooie nieuwe auto uitgezocht, maar op het moment dat je deze echt wil kopen, blijken er opeens extra kosten voor het rijklaar maken in rekening gebracht te worden. Of je stuit bij het...

Foute prijs op website: mag mijn aankoop worden geannuleerd?

13 mrt 2017

Redactie JuroFoon
Foute prijs op website: mag mijn aankoop worden geannuleerd?

Je denkt de nieuwste tv voor een prikkie te hebben besteld, maar opeens krijg je bericht dat er een verkeerde prijs op de website stond en je het geld terugkrijgt. Kun je hier iets tegen doen of heb je echt dikke...

Auto gekocht bij een particulier, wat zijn je rechten?

13 feb 2017

Redactie JuroFoon
Auto gekocht bij een particulier, wat zijn je rechten?

Je hebt een tweedehands auto gekocht, maar helaas blijkt deze na een tijdje toch wat gebreken te vertonen. Hoe zit het dan als je de auto van een particulier gekocht hebt? Heb je dan garantie? Of draai je zelf op...