Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar

Tijdelijk verhuren en huisbewaring

Juridische oplossingen

0900 - 1411 (90 cpm max 30 euro)

Leden bellen dit lokaal nummer

stel je vraag of word direct lid!

  • Deskundig en snel advies
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Op werkdagen van 8 tot 20 uur
Wanneer je een tijd niet in je eigen huis zal verblijven, heb je twee keuzes: tijdelijk verhuren of huisbewaring. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om je woning tijdelijk te verhuren. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de Leegstandwet. Huisbewaring is een manier om iemand anders in je huurwoning te laten verblijven voor een tijdelijke periode. Dit is wel aan voorwaarden gebonden.

Woning tijdelijk verhuren

Op basis van de Leegstandwet heb je de mogelijkheid om je woning tijdelijk te verhuren. Vereist is dat de woning leeg staat. Een huurder die een dergelijke woning huurt, krijgt minder huurbescherming. Wel moet de huurovereenkomst schriftelijk worden aangegaan. Niet alle woningen kunnen verhuurd worden op basis van de Leegstandwet. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de woning voldoen aan enkele voorwaarden. Zo kan het gaan om woonruimte in een gebouw dat is bestemd voor groepsgewijze huisvesting of verzorging of verpleging. Ook is het mogelijk dat een voor verhuur bestemde woning bestemd is voor afbraak of vernieuwbouw, voor verkoop bestemde woonruimte die tenminste 12 maanden door de eigenaar bewoond is geweest of die nog nooit bewoond is geweest. Als de woonruimte onder de gestelde voorwaarden valt om te kunnen verhuren op basis van de Leegstandwet, zijn er nog twee belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je de woning tijdelijk kunt verhuren. De hypotheekverstrekker moet toestemming geven en je moet een vergunning bij de gemeente aanvragen. Afhankelijk van de categorie woonruimte die verhuurd wordt, wordt de vergunning verleend voor 2, 5 of 10 jaar. 

Huisbewaring
Huisbewaring is een tijdelijk verblijf in een huurwoning door iemand anders dan de huurder. De huurder is afwezig in deze periode. De reden voor afwezigheid is bijvoorbeeld studie of werk, een lange reis of langdurige verpleging. Meestal is er sprake van een duidelijke begin- en einddatum. Bij huisbewaring is er geen sprake van huurbescherming, want je kunt hier geen aanspraak op maken als je als huisbewaarder in een woning gaat verblijven. Aan het einde van de periode van huisbewaring verlaat de huisbewaarder de woning en keert de huurder weer terug in de woning. Als je huurder bent en de woning graag in bewaring wil geven, heb je toestemming nodig van de verhuurder. Dit moet altijd vooraf gebeuren. Indien er geen toestemming is gegeven en de woning toch in bewaring is gegeven, kan de verhuurder de woning laten ontruimen en de huisbewaarder op straat zetten.

Wetswijziging per 1 juli 2016: Leegstandwet

Met betrekking tot het tijdelijk verhuren van een woning wordt in de Leegstandwet de bepaling aangepast waarin is opgenomen voor welke woningen een vergunning verleend kan worden. Bij ingang van de nieuwe wet kan de vergunning ook verleend worden voor woonruimte in een voor de verkoop bestemde huurwoning.

Meer artikelen over dit onderwerp

Je te koop staande woning verhuren met de Leegstandwet

18 okt 2016

Redactie JuroFoon
Je te koop staande woning verhuren met de Leegstandwet

Heb je een woning te koop staan, maar zijn er nog geen kopers in zicht? Dan kun je jouw woning tijdelijk verhuren onder de Leegstandwet. Maar hoe zit dat precies? En waar moet je rekening mee houden? JuroFoon zet...

Verhuurder mag het gehuurde niet zo maar betreden

14 apr 2010

Redactie JuroFoon
Verhuurder mag het gehuurde niet zo maar betreden

'Mag de eigenaar van ons studentenpand zomaar het huis betreden? Hij stelt dat de eigenaar te allen tijde recht heeft het pand te betreden. Kunnen wij eisen dat er van tevoren wordt gebeld wanneer hij wil komen?'